Ponedeljak 17.09.2012.
21:48
Beta

Selaković: Tužioci se vraćaju na posao, kraj agonije

Nikola Selaković: Više nikada u našoj državi nećemo smeti da dozvolimo sistemsku korupciju
 


"Više nikada u našoj državi nećemo smeti da dozvolimo sistemsku korupciju koja se ogledala u sprezi politike i pojedinih delova pravosuđa", rekao je Selaković posle sednice Državnog veća tužilaca.


Veće je jednoglasno odlučilo da vrati 122 tužilaca i zamenika tužilaca koji nisu izabrani u opštem izboru sudija i tužilaca krajem 2009. godine. Oni će 22. septembra biti vraćeni u tužilačku organizaciju, a počeće da rade od 24. septembra.


Selaković je istakao da tužioci moraju biti apsolutno slobodni u svom radu i odlučivanju i da onaj ko ne radi po zakonu i ne poštuje pravo, mora da bude razrešen.


"Insistiram da Državno veće tužilaca za svakog nosioca tužilačke funkcije, za koga se utvrdi da je uključen u korupciju, podnese krivičnu prijavu i odmah ga razreši", rekao je Selaković.


Ministar pravde je izrazio očekivanje da će i Visoki savet sudstva doneti sličnu odluku za sudije i da će tako u punoj meri biti poštovana odluka Ustavnog suda.


"Najzad u Srbiji reč odgovornost mora da dobije svoje pravo značenje. Niko ne sme da bude zaštićen, a pravda mora da bude dostupna svima", istakao je Selaković.

2024 © - Vesti online