Nedelja 16.09.2012.
21:44
Srna

Libija: 50 uhapšenih zbog ubistva ambasadora SAD

Ubijeni američki ambasador Kristofer Stivens
 

"Reč je o planiranom napadu. Napad su planirali stranci, ljudi koji su ušli u zemlju pre nekoliko meseci i koji su planirali ovo nasilje od svog dolaska", rekao je Magarif.


On je dodao da su osumnjičeni povezani sa Al Kaidom ili "sa njihovim simpatizerima ili srodnim grupama", i da je ovo samo nastavak akcije hapšenja koju su libijske vlasti preduzele ranije.

"Ne znamo šta su istinske namere ovih počinilaca. Oni su ušli u Libiju iz različitih pravaca. Neki sigurno iz Malija i Alžira", rekao je Magarif.


Stav Magarifa u suprotnosti je sa izjavom izaslanika UN Suzan Rajs, koja je rekla da se, prema svim pokazateljima, radi o "spontanim protestima". Ona je mreži ABC rekla da je, prema dosadašnjim procenama, napad u Bengaziju bio spontan, a ne planiran unapred.


"Nama se čini da je reč o napadu pojedinaca ekstremista, koji su došli dobro naoružani. Kao što znate, Libija je od revolucije prepuna oružja i ono se može nabaviti lako", rekla je ona.


Američki asmbasador Kristofer Stivens i još tri američka zvaničnika ubijena su u napadu na američki konzulat u Bengaziju. Oni su poginuli kada je zapaljen konzulat u Bengaziju tokom protesta insprisanih demonstracijama u egipatskoj prijestonici u Kairu. Protesti su izbili posle objavljivanja antiislamskog filma, snimljenog u SAD

2024 © - Vesti online