Nedelja 16.09.2012.
20:11
Beta

Kanada iz straha zatvorila tri ambasade

Zbog nasilja koje se muslimanskim svetom širi jer su Amerikanci u filmu navodno ismevali proroka Muhameda, Kanađani preduzeli ozbiljne mere bezbednosti
 

"Iz mera predostrožnosti i kako bismo osigurali bezbednost kanadskom osoblju, zatvaramo svoje ambasade u Kairu, Tripoliju i Kartunu na jedan dan", izjavio je portparol ministarstva Rik Rot.

Talas antiameričkog nasilja izbio je u utorak zbog kontroverznog filma "Nevinost muslimana" u kojem se ismeva prorok Muhamed.

Protesti u svetu deo su talasa demonstracija koji su prethodnih dana organizovani ispred američkih diplomatskih predstavništava u svetu. Ti protesti u pojedinim muslimanskim zemljama bili su praćeni nasiljem, sukobima s policijom i paljenjem američkih zastava.

Portparol Rot je rekao da kanadske vlasti pažljivo prate tok situacije i preuzimao mere bezbednosti, premda nije konkretno rekao o kojim merama je reč.

Francuska: Stop za skupove protiv SAD

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals osudio je danas anti-američke demonstracije održane sinoć ispred američke ambasade u Parizu i dodao da se to ubuduće više neće dogoditi.
"To je potpuno netoleratno. Dao sam instrukcije da se to više ne ponovi. Demonstracije su zabranjene. Svako neprijateljstvo, svaki poziv na mržnju treba da bude uništen s velikom čvrstinom", dodao je francuski ministar.

2024 © - Vesti online