Ponedeljak 17.09.2012.
08:00
Vestionline

Zrikanje zrikavaca pokazuje temperaturu vazduha

Zrikavac više zriče kada je toplije. Zato ih leti na moru tako glasno čujemo

Stara narodna mudrost kaže da se zrikavci oglašavaju jače što je vrućina veća. Ili da, drugačije rečeno, njihova aktivnost raste sa povećanjem temperature vazduha.

Ono što verovatno niste znali je da je američki fizičar i pronalazač Amos Dolber krajem 19. veka objavio članak "Zrikavac kao termometar" u kome je izneo formulu kojom se izražava sprega zričećeg "entuzijazma" i temperaturnih prilika. Ovo doduše važi samo za severnoameričke zrikavce Oecanthus fultoni, ali približno može važiti i za poljske zrikavce.

Prema Dolberovom zakonu potrebno je izbrojati broj glasova malih insekata u minuti, od tog broja oduzeti 40, zatim dobijenu cifru podeliti sa 7 i konačno to sabrati sa 10. Formula za računanje u Celzijusima glasi: T > 10 + (N – 40)/7.

To znači da bi prema ovoj formuli zrikavac na temperaturi od oko 40 stepeni Celzijusa trebalo da se oglasi oko 250 puta u minutu, odnosno oko četiri puta u sekundi. Koliko to zvuči verodostojno, neka čitaoci sami prosude.

Zrikavci su insekti srodni skakavcima, a mnogi ih mešaju sa cvrčcima. I sam članak u kome je Dolber 1897. objavio svoju neobičnu formulu naslovljen je izvorno "The Cricket as a Thermometer" što bi značilo "Cvrčak kao termometar", iako se pouzdano zna da se priča odnosi na zrikavce.

2024 © - Vesti online