Nedelja 16.09.2012.
08:14
Alo!

Učenici naoružani do zuba!

Učenicima ove škole, naime, nije obezbeđen mesarski alat koji podrazumeva komplet noževa za obradu mesa, pa su dužni ne samo da ga kupe i daju 10.000 dinara, nego i da se sa tim mesarskim alatom šetaju ulicama!

Đaci srednje Hemijsko-prehrambene škole, mesarskog smera, "šetaju" mesarski alat
 


Vest da će za svoju decu koja su krenula u prvi razred Hemijske škole samo za mesarski alat morati da odvoje četvrtinu plate svakako je šokirala roditelje. Međutim, činjenica da će njihova deca oštro oružje za obradu i preradu mesa nositi u školu i iz škole kući, izazvala je još veći šok!


- Na stranu to što škola nije u mogućnosti da deci obezbedi osnovne instrumente za rad. Na stranu i to što smo mi, roditelji, zbog toga morali da kako znamo i umemo odnekud stvorimo 10.000 dinara. Međutim, preko činjenice da će naša maloletna deca šetati sa oružjem i biti u okruženju druge deca koje imaju oružje i da pritom sistem ne vidi nikakav problem u tome je nešto preko čega ne mogu da pređem - kaže za Alo! roditelj jednog od učenika ove škole.

S druge strane, Nataša Parezanović, direktorka Hemijsko-prehrambene škole, ne vidi neki veći problem u tome, objašnjava da drugog rešenja nije bilo.
- Deca nemaju praksu u školi, već u radnjama i klanicama, koje su često dosta udaljene od njihovog mesta stanovanja i škole. Stoga ne bi bilo praktično da taj alat stoji u školi, pa da pre prakse koja počinje rano ujutru dolaze da taj isti materijal uzmu. S druge strane, alat ne može ni da stoji u klanicama, jer naši partneri, do kojih je ionako teško doći, nisu u obavezi da čuvaju tuđe stvari - objašnjava direktorka Parezanović.


- Ti noževi su sastavni deo opreme i uredno se nalaze složeni u kutiji. Niko od dece to ne nosi po džepovima i futrolama. Takođe, u klanicama postoje strogi propisi i ako oprema nije u redu, ne mogu ni da uđu - kaže ona, poručujući da u decu i njihovu svest o bezbednosti ima puno poverenje.


Ministarstvo: Proverićemo!

Velimir Tmušić, načelnik prosvetne inspekcije, priznao je u razgovoru za „Alo!“ da za to prvi put čuje, te da će inspekcija proveriti šta je škola uradila po pitanju bezbednosti dece.
- Sve škole su u obavezi da donesu pravilnik o bezbednosti dece u školama. Ova praksa je u najmanju ruku diskutabilna. Ne radi se samo o tome što bi deca mogla da se povrede, postoji i mogućnost da neko deci otme taj kofer pa i druge ljude dovede u opasnost. Pored toga, diskutabilan je način na koji su učenici uopšte primorani da taj komplet kupe. U svakom slučaju, Ministarstvo će proveriti šta je škola uradila da zaštiti učenike - obećava Tmušić.

Crna statistika

Da oružje kod dece treba ozbiljno kontrolisati pokazuju i podaci o porastu nasilja kod maloletnika. Naime, zvanična statistika pokazuje da je od 2005. do 2012. godine broj krivičnih dela koja su počinili mlađi od 18 godina porastao više od pet puta, a da su nasilnici svake godine sve mlađi i agresivniji. Prema podacima Okružnog suda u Beogradu, 2004. godine maloletnici su izvršili oko 300 krivičnih dela, dok je već 2008. godine taj broj porastao na preko 1.200! Samo od 2007. do 2009, maloletnici su izvršili čak 15 ubistava, 36 u pokušaju, 25 silovanja i naneli preko 400 teških telesnih povreda. Podaci MUP-a pak pokazuju da su prošle godine čak 6.925 krivičnih dela izvršili maloletnici, što čini 7,9 odsto svih krivičnih dela.

2024 © - Vesti online