Nedelja 16.09.2012.
10:51
Blic

Za hitne nabavke EPS spiskao dve milijarde dinara

Bogastvo na hitne nabavke: Poslovanje EPS-a biće ispitano
 

Samo ove godine EPS je uzeo kredit od milijardu dinara od Poštanske štedionice, što je, kako kažu u Upravi za javne nabavke, sporno, budući da je postojao samo jedan ponuđač. Sporne nabavke prilikom remonta raznih postrojenja sprovodila su razna privredna društva koja posluju u okviru tog javnog preduzeća, počevši od „Elektrosrbije“ Kraljevo, preko Drinsko-limske hidroelektrane iz Bajine Bašte do lazarevačke “Kolubare”.


Ministarka energetike je izjavila da je zatražila kontrolu poslovanja javnih preduzeća sa ciljem da ona postanu efikasnija i profitabilnija.

I Srbijagas na tapetu

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla i da je dala nalog policiji da se ispita poslovanje Srbijagasa s prevelikim brojem dobavljača i posredničkim firmama, jer mora da se zna gde je taj novac otišao. Između ostalog, u cenu plavog energenta koju plaćaju potrošači u Srbiji uzidana je i posrednička provizija „Jugorosgasa“ preko koga se od „Gasproma“ nabavlja 95 odsto potrebnih količina gasa. Uz to, „Srbijagas“ ima posrednika i kad gas isporučuje firmama koje su u njegovom vlasništvu - Metanolsko-sirćetnom kompleksu iz Kikinde i Azotari.

"Nisu u pitanju nikakvi personalni problemi, nego je osnovna stvar da imamo jasne kriterijume kako da preduzeća koja su u svojini države posluju efikasnije i stabilnije. Mislim da mogu bolje", navela je Mihajlovićeva.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da istraga o slučaju Agrobanka nije prekinuta te da će sigurno biti još odgovornih za zloupotrebe i najavio da će i druga preduzeća poput “Srbijagasa”, EPS-a i drugih doći na red. “Kada ćemo iz jednog u drugo preduzeće, ne znamo. Nema zaštićenih, svi će doći na red. I EPS i svi drugi slučajevi”, rekao je Vučić.

Još pre nego što je javnost obavestila da će policija sprovesti istragu o načinu na koji je EPS uvozio struju, Mihajlovićeva je navela da je EPS uvozio struju u cajtnotu, odnosno kada su nestašice, umesto da je planirao uvoz, čime bi ostvario uštede. Od toga su, prema njenim rečima, najveću zaradu imali uvoznici, "Rudnap", koji je u vlasništvu Vojina Lazarevića, i EFT Vuka Hamovića.


U EPS-u za "Blic" kažu da su u ovoj godini poslove po raznim partijama u kupovini struje dobijali EGL, EFT, GEN-I, "Alpiq energija", "Ezpada". S obzirom na to da u ovoj godini nije bilo izvoza struje zbog suše, preko ovih kompanija EPS je samo kupovao struju iz uvoza.

2024 © - Vesti online