Subota 15.09.2012.
17:14
Beta

Hiljade ljudi na protestu protiv Putina

Poruka demonstranata za Vladimira Putina
 

Povorka pristalica ruske opozicije je danas u 14 časova po lokalnom vremenu krenula sa Puškinovog trga u centru Moskve u protestnu šetnju. Oni su potom preko Bulevarnog prstena došli do Avenije Saharov, gde je zakazan glavni miting.

Demonstranti su bili podeljeni u dve kolone. U jednoj su bile pristalice levice, a u drugioj pripadnici liberala i nacionalisti, na čijem je čelu bio bivši šahovski šampion Gari Kasparov i advokat bloger i borac protiv korupcije, Aleksej Navalni.

"Naš slogan je - vlast milionima (Rusa), a ne milionerima", rekao je lider Fronta levice Sergej Udaltsov.

Šetnja ulicama Moskve
 

Demonstranti su nosili i transparent na kojem je pisalo "Oslobodite Pusi rajot, a na drugom je bila zakačena zastava carske Rusije. Od rano jutros na ulice Moskve raspoređeno je oko 7.000 policajaca, a centar grada nadleću helikopteri.

"Vlasti se plaše naroda i pokušavaju da izvrše pritisak. Mislim da se demonstranti ne plaše i mi moramo, ovde na ulici da tražimo okončanje represije", rekao je jedan od lidera ruskih liberala Mihail Kasianov.

Protesti su održani u više gradova širom Rusije, od Peterburgu do Vladivostoka, uz veće ili manje učešće građana.Zajedničko ovoj masovnoj akciji je kritika politike Kremlja i predsednika Putina.

Putin je zauzeo čvršći stav prema opoziciji posle inauguracije u maju, serijom novih represivnih zakona, hapšenjima i ispitivanjem opozicionih aktivista. Tri članice pank benda "Pusi Rajot" osuđene su u avgustu na po dve godine zatvora, zato što su u Sabornoj crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi izvele pesmu protiv Putina.

Na osudu je naišlo i jučerašnje oduzimanje poslaničkog statusa u Dumi poslaniku Genadiju Gudkovu koji je iz vladajuće stranke prešao u opoziciju. Gudkov je danas govorio na mitingu u Moskvi i bio je naglašeno pozdravljen od demonstranata.

2024 © - Vesti online