Subota 15.09.2012.
12:16
Vestionline

Obama tražio pomoć Turske u smirivanju strasti muslimana

Erdogan svojom izjavom pokušao da umiri islamski svet
 

Portparol Bele kuće rekao je da je Obama obavio telefonske razgovore s liderima regije, kao i sa predsednicima Egipta i Libije.

"Predsednik SAD-a poslao je privatnu poruku turskom premijeru Erdoganu kako bi zatražio njegovu pomoć i reakciju zbog nasilja", kazao je portparol.


On je dodao da je turski premijer značajno pomogao. "Predsednik Obama mnogo ceni Erdoganovu reakciju i izjave ostalih predsednika protiv nasilja", poručio je portparol Bele kuće.

Erdogan je juče izjavio da je antiislamski film "Nevinost muslimana" provokacija, ali ne može da opravda nasilje koje je podstakao u više muslimanskih zemalja na Bliskom istoku i Magrebu.

"Film koji vređa islam i proroka, neprijateljski je i predstavlja provokaciju", kazao je Erdogan i dodao da se uvreda proroka ne može pravdati slobodom izražavanja. Istovremeno, on je rekao i da uvreda proroka ne može da opravda nasilje i napad na nevine ljude. 

Niko ne može da radi takve stvari u ime islama, što se dogodilo u Libiji prilikom napada na američku diplomatsku misiju u Bengaziju, u kojem su ubijena četiri Amerikanca, uključujući ambasadora, dodao je turski premijer.

2024 © - Vesti online