Petak 14.09.2012.
19:10
Pressonline

Proverava se rad 100 divljih fakulteta i škola

Foto: Arhiva
 

Izostanak kontrole nadležnih u ranijem periodu doveo je do toga da u svakoj varošici u Srbiji postoji neka visoka škola ili fakultet. Tako mogućnost da studiraju u svom mestu imaju meštani Crne Trave, Sente, Pećinaca, Prokuplja, Dimitrovgrada, Bogatića, Medveđe, Rume, Kule, Loznice, Dimitrovgrada, Ljubovije, Čačka, Kraljeva, Užica, Arilja, Guče... Javna je tajna da većina tih ustanova nema ni elementarne uslove za rad, da neke služe samo za pranje novca ili se na njima obrazuju oni koji nigde nisu mogli da steknu visoko obrazovanje, a diplome su im potrebne za rad i napredovanje u firmi.

"Ovi fakulteti, koji se često nazivaju akademijama i visokim strukovnim školama osnivaju se za jednokratnu upotrebu. Često u svojim nazivima imaju moćne reči poput diplomatija, ekonomija, bankarstvo, bezbednost, ili epitet evropski, uz obaveznu saradnju sa nekom visokom inostranom školom. Školarine su vrlo visoke, upravo da bi opravdali te nazive. Nijedna od tih institucija ne opstaje četiri godine koliko bi trebalo, već postoje dok ne završe neki posao. Najčešće je to kupovina diplome od strane studenata koji su zaostali na državnim ispitima, a fakultetska diploma im je neophodna za zaposlenje", navode izvori Presa, i opisuju da je ideja privatnog visokog obrazovanja dovedena do apsurda.

"U jednom konkretnom slučaju, koji proveravaju policija i prosvetna inspekcija, zabeleženo je prijavljivanje studenata ispred jednog tržnog centra u Beogradu uz obećanje da ako se tu prijave neće plaćati članarinu koja na fakultetu košta 5.000 dinara, a na štandu pored je testirana kozmetika i meren nivo šećera u krvi", dodaju sagovornici Presa.

2024 © - Vesti online