Petak 14.09.2012.
16:46
Anadolija

I Sarajlije protestuju zbog filma o Muhamedu

Protest ispred džamije u Sarajevu
 

Demonstranti u Sarajevu nosili su transparent na kojem je bilo ispisano "Smrt filmu Muslimanska nevinost". Deljeni su i leci u kojima se navodi da je producent filma Sem Bazil Izraelac koji živi u Sedinjenim Američkim Državama, a da je film snimljen za potrebe Izraela.

Film je u džamiji kritikovao zamenik poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ismet Spahić, osuđujući pri tom nasilje koje se desilo u Libiji.

"Moram kao i vi da učestvujem u fitnulucima koji se ovih dana dešavaju. Jedan američki režiser je napravio film u kojem se najpogrdnije govori o Muhamedu i islamu. Muslimani umesto da imaju dostojanstva i da to pretrpe, prave još gori fitneluk - ubistvo, tragediju. Na taj način se ne može delovati. Ako verujemo u Kuran i Alaha, a verujemo, znamo da je Alah rekao: 'Poslaniče, oni koji te napadaju ostaće bez spomena'. Ne treba tu naša snaga, tu je Alahova snaga koja će one koji napadaju islam i muslimane ostaviti bez traga", kazao je Spahić.

Dodao je i da niko od onih koji su kroz istoriju vređali Muhameda nije postao veliki čovek, već ga je istorija zaboravila. "Zato muslimani, gore glavu! Muslimani treba da imaju dostojanstva da se dignu iznad ovog kaleža, jer nekome je stalo da ukalja muslimane", istakao je hafiz Spahić.

2024 © - Vesti online