Petak 14.09.2012.
11:57
Srna, B92

Ivanović: Ugovorni odnos sa Kosovom - "crvena linija"

Srbije ne može da prihvati "ugovorni odnos" sa Kosovom: Oliver Ivanović
 

Ivanović je rekao da će Nemačka tražiti od Srbije da pre početka pristupnih pregovora sa EU potpiše sa Prištinom obavezujući ugovor o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, koji bi u potpunosti bio proveden do kraja procesa pridruženja.

Predstavljajući sedam tačaka koje Nemačka očekuje od Srbije, Ivanović je pomenuo i rasvetljavanje napada na nemačku Ambasadu u februaru 2008. godine i nastavak pomirenja u regionu.

"Insistiranje na nekakvim ugovornim odnosima sa Kosovom za mene je najveća novina u svemu što postoji. Ne mislim da će to i biti prihvaćeno i mislim da je to ona "crvena linija" koju nikako ni ova nova ni ona stara vlada ne sme da pređe. Kosovo, prema našem Ustavu, predstavlja sastavni deo Srbije i odstupanje bi bilo kršenje ustava i to nijedan političar u današnje vreme ne može da učini", rekao je Ivanović za Radio B92.

On je dodao da "onaj ko misli da to treba da se uradi mora da traži izmene Ustava, a ako do toga i dođe onda će bez ikakvih pravnih smetnji moći da se uspostavljaju bilateralni odnosi sa Kosovom u punom pravnom smislu".

Srbija je u proteklih 10 dana dobila tri jasne poruke o tome kako treba da budu uređeni odnosi sa Kosovom. Poslednji je to učinio visoki predstavnik nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije Andreas Šokenhof.

2024 © - Vesti online