Četvrtak 13.09.2012.
17:07
24sata.info, Vestionline

Dačić i Izetbegović: Da nikad više ne bude ratova na Balkanu

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Kako su rekli, bilo je reči o bilateralnoj i regionalnoj saradnji i mogućnostima njenog unapređenja.

 

Po rečima Bakira Izetbegovića, na sastanku je ocenjeno da regionalna saradnja treba da bude prioritet u ovom delu sveta.

"Prošlost nećemo zaboraviti, ali želimo da gradimo stabilnu budućnost. Dobro je što se region udružio u ekonomskom i svakom drugom pogledu. Bosna i Hercegovina podržava evropske integracije Srbije. Poštuje njen neutralni stav kad je u pitanju pristup NATO-u, ali očekuje i da Srbija poštuje bosanskohercegovački stav o pristupu tom savezu", kazao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Na sastanku su konstatovana i otvorena pitanja između dve zemlje poput pitanja granice i korišćenja hidropotencijala reke Drine kao i o rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, dodao je Izetbegović.

Srpski premijer Ivica Dačić rekao je da želi dobre odnose Srbije s Bosnom i Hercegovinom.

"Najbliži smo jedni drugima, zajedno s Hrvatskom i Crnom Gorom činimo jedinstven prostor. Među našim državama ima stvari o kojima se ne slažemo, ali treba razgovarati makar prihvatljiva i kompromisna rešenja bila najteži put", kazao je Dačić.

Po njegovoj ocjeni, između Srbije i BiH ima prostora za saradnju na projektima kao što su saobraćajna infrastruktura, a treba razmotriti i načine korišćenja zajedničkih hidropotencijala.

2024 © - Vesti online