Četvrtak 13.09.2012.
16:24
Beta

Pribićević: Politika i EU i Kosovo više nije moguća

Ognjen Pribićević

"Zahtev da Srbija sklopi dogovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom i sedam uslova koje postavlja Bundestag guraju Srbiju u poziciju da se izjasni ili za EU ili za Kosovo", rekao je agenciji Beta Pribićević, koji je i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

Pribićević je naveo da je od prošlogodišnje posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu bilo očigledno da SAD i Nemačka žele da što pre zatvore pitanje Kosova.

"Za Srbiju malu šansu predstavlja to što takav stav nije javno došao iz Brisela, ali s obzirom na snagu SAD i Berlina teško je verovati da Brisel može imati neku drugačiju politiku", reka je Pribićević i istakao da je očigledno je da Nemačka i SAD očekuju da će nova Vlada Srbije i predsednik Tomislav Nikolić biti kooperativniji u odnosu na bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića sa čijom spoljnom politikom nisu bili zadovoljni.

"Ovakav stav SAD i Berlina otvoriće niz teških pitanja unutar Srbije i veliko je pitanje kako će se Nikolić i Vlada opredeliti u tom slučaju", rekao je Pribićević i ocenio da je do danas nova Vlada je imala istu politiku kao i prethodna, "i EU i Kosovo", ali da je očigledno da ta politika više neće moći da se vodi.

Sedam uslova nemačkog Bundestaga za početak pregovora Srbije o člastvu u EU pročitajte OVDE

2024 © - Vesti online