Četvrtak 13.09.2012.
15:40
Beta

"Članstvo Srbije u EU jako daleko i neizvesno"

Nemačke je stavila "tačku na i" o uslovima Srbiji za pregovore i članstvo u EU: Simić

"Što se tiče Nemačke, nema mesta zapeti nego to je 'tačka na i' o uslovima koje je postavila Srbiji za pregovore i članstvo u EU. Nemci su novoj vlasti u Srbiji poručili da ne bi trebalo da ima iluzije da članstvo u EU i datum za početak pregovora o članstvu možeočekivati u dogledno vreme i bez ispunjavanja dugog spiska zahteva", rekao je Simić.

On je dodao da se može razgovarati o tome da li je to samo posledica promene vlasti u Beogradu ili je Srbija otišla unazad od februara, kada je dobila status kandidata za EU.

Nemačka će tražiti od Srbije da pre početka pristupnih pregovora sa EU potpiše sa Prištinom obavezujući ugovor o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, izjavio je u Beogradu visoki predstavnik vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Andreas Šokenhof.

On je izneo i sedam uslova nemačkog Bundestaga za početak pregovora Srbije o člastvu u EU, među kojima su ukidanje "parlalelnih  struktura" Srbije na severu Kosova, vidljivi napredak u pregovorima sa Prištinom, konitunirani uticaj Beograda na Srbe sa severka Kosova da aktivno sarađuju sa Euleksom i Kforom, normalizacija odnosa sa Kosovom i rasvetljavanje napada na Ambasadu SAD u Beogradu u februaru 2008. godine.

2024 © - Vesti online