Četvrtak 13.09.2012.
15:03
Beta

GLIC: Podržavamo Paradu srama

Podržavamo sve ugrožene grupe da na miran način zahtevaju svoja socijalna prava i da brane svoje ljudsko dostojanstvo, piše u saopštenju, koje je potpisao Azdejković
 

"Podržavamo sve ugrožene grupe da na miran način zahtevaju svoja socijalna prava i da brane svoje ljudsko dostojanstvo. Iznenađeni smo zbog kratkovidosti organizatora 'Parade ponosa' koji ne žele da pokažu ni minimum solidarnosti sa drugim ugroženim društvenim grupama", ističe se u saopštenju GLIC-a u kojem se dodaje da "Paradu ponosa" mora da vodi princip solidarnosti, jer ako se traži da se građani Srbije solidarišu sa LGBT populacijom, tako LGBT populacija mora da pokaže solidarnost i empatiju prema drugima.

GLIC je i prošle godine podržao protest malinara koji je bio zakazan istog dana kao i "Parada ponosa". U saopštenju koje je potpisao predsednik GLIC-a Predrag Azdejković navodi se da će ta organizacija to isto učiniti ponovo.

"Razumemo potrebu ugroženih da iskoriste medijsku pažnju koju parada
ima kako bi se i o njihovim problemima govorilo u javnosti", ističe
se u saopštenju.

Omerović: Svi imaju pravo na organizovanje mirnih protesta

 

Predsednik Odbora za ljudska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović je, povodom najavljene "Parade ponosa" i "Parade srama", izjavio da svi
građani, posebno oni čija su prava ugrožena, imaju pravo na mirno organizovanje protesta i ne smeju ugrožavati prava drugih.

 

Za 6. oktobar u Beogradu zakazane su dve parade ("haos u najavi"). Prva je "Parada ponosa" čiji je cilj promovisanje prava LGBT populacije, a drugu "Paradu sramu" organizuju ratni veterani kako bi ukazali na težak položaj u kome se nalaze.

 

"Upravo zbog toga i ratni veterani i pripadnici gej i lezbo populacije moraju imati korektan odnos prema svima, baš zato što se bore za svoja prava. Ne smeju se ugrožavati prava drugih", naveo je Omerović i ocenio da svi moraju da imaju jednak odnos prema svima, a posebno država. 

 

2024 © - Vesti online