Subota 30.01.2010.
10:05 >> 15:10h
RTS, Tanjug

Dačić u FBI, CIA i na univerzitetu

Ivica Dačić na Kapitol hilu

Dačić se sastao sa zamenikom državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom i sa pomoćnikom državnog sekretara Dejvidom Džonsonom koji je zadužen za organizovani kriminal i međunarodnu saradnju.


"Razgovori su bili izuzetno uspešni. Američki zvaničnici su zadovoljni načinom na koji Ministarstvo unutrašnjih poslova sarađuje u ovoj oblasti. Stajnberg je reako da SAD visoko cene i doprinos Socijalističke partije Srbije u formiranju Vlade koja je demokratska i proevropska", rekao je Dačić u razgovoru sa novinarom RTS-a u Vašingtonu.


"Jedan od najvažnijih susreta biće sa direktorom FBI. Pripadnici srpske antiterorističke jedinice su već dolazili na neku vrstu razmene i obuke u bazu Kvantiko", reako je Dačić i dodao da "ima mnogo oblasti u kojima već sarađujemo, kao što je zaštitu svedoka i oduzimanje imovin stečene kriminalom".
Osim FBI Dačić će sa svojom delegacijom posetiti i CIA i razgovarati sa drugim bezbednosnim agencijama koje deluju u okviru FBI kao što je DEA.
U Vašingtonu će takođe održati predavanje na Univerzitetu za nacionalnu bezbedbnost.

"Upoznao sam ih sa reformama koje su sprovedene u Srbiji i sa željom da postanemo članica Evropske unije. U razgovoru sam istakao i to da Srbija želi da bude faktor stabilnosti i mira u regionu i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jedan od najvažnijih faktora te regionalne bezbednosne stabilnosti", rekao je ministar.


Sa pomoćnikom državnog sekretara Džonsonom, Dačić je razgovarao o daljim mogućnostima za sardnju u domenu bezbednosti.
 

"Kao što je poznato Srbija ima predstavnike u mirovnim misijama na Haitiju i u Liberiji. Razgovarali smo o tome da povećamo broj naših policajaca, i o mogućnosti da naši policajci učestvuju u mirovnim misijama Evropske unije jer, to ne samo da jača kredibilitet naše policije, već i naše države", istakao je Dačić.

Dačić će se u Njujorku sastati i sa pomoćnikom generalnog sekretara UN za mirovne operacije gde će razgovarati o učešću Ministarstva unutrašnjih poslova i policije u mirovnim misijama UN širom sveta. On je naglasio da je Srbija spremna da pošalje još nekoliko desetina pripadnika na Haiti.


Ministar Dačić će boraviti i u Njujorku gde će razgovarati sa šefom njujorške policije o metodama obezbeđivanja sigurnosti stanovnika tog grada.

2024 © - Vesti online