Četvrtak 13.09.2012.
12:56
Vestionline

Od oktobra skuplje gorivo, prevoz i grejanje

Na gorivu i vožnji možda i uštedimo, ali na grejanju tokom zime teško
 

Ministarstvo finasija i privrede predlaže povećanje akciza za autogas i dizel goriva, zavisno od namene, dok bi za benzin ostala ista. Za različite tipove benzina nema povećanja akciza, ali zbog većeg PDV-a litar će poskupeti oko tri dinara. Za dizel goriva predviđeni su različiti iznosi akciza u zavisnosti od namene, za putničke automobile akcize pet dinara i dinar PDV-a dizel poskupljuju šest dinara, a litar gasa za automobile oko devet dinara. Prevoznicima i taksistima iznos akcize će se vraćati.

"To da nama znači ukudanje tih akciza, nama znači i 100 dinara dnevno. Bilo kog taksistu da pitate da li mu znači, znači mu sigurno, verujte. Mi od 2010. godine nismo dizali cene taksija", kaže taksista iz Beograda.

Na adresu Gradskog veća i gradonačelnika poslednjih nedelja stiglo više zahteva za poskupljenje komunalnih usluga, ali je za sada odobreno samo poskupljenje grejanja i gradskog prevoza jer je stav da se u uslovima ekonomske krize, odobri rast cena samo onih usluga gde energenti direktno utiču.

Za koliko će prevoz tačno poskupeti još nije prezicno utvrđeno, ali prve računice govore da će od oktobra biti skuplji između 15 i 20 odsto. Međutim, to se neće odnositi na povlašćene kategorije u koje spadaju nezaposleni, penzioneri, studenti i drugi.

Ako prevoz poskupi za 15 odsto zaposleni će mesečnu dopunu kartice umesto 2.680 dinara plaćati 3.082 dinara. Pojedinačna vožnja u prvoj zoni umesto sadašnjih 60 dinara, u tom slučaju, bila bi 70 dinara.

2024 © - Vesti online