Sreda 12.09.2012.
13:51
Beta

Libijci ubili američkog ambasadora

wikimedia.org
Džej Kristofer Stivens

"Ubijen je ambasador i još trojica funkcionera", kazao je Frans presu zamenik libijskog ministra unutrašnjih poslova Vanis al-Šaref.

Vest o smrti američkog ambasadora na Tviteru je potvrdio i zamenik libijskog premijera Mustafa Abu Šagur.

Ranije je saopšteno da je u napadu ultrakonzervativnih muslimana na konzulat u Bengaziju ubijen jedan američki zvaničnik, što je potvrdila i američka državna sekretarka Hilari Klinton, ali nije navedeno o kome je reč.

Napad na konzulat u Bengaziju, kao i cepanje američke zastave pred ambasadom u Kairu usledili su kao reakcija na postavljanje na internet odlomka iz filma koji vređa proroka Muhameda.

Američki predsednik Barak Obama potvrdio je da su američki ambasador u Libiji i još trojica zvaničnika SAD ubijeni u napadu radikalnih islamista na konzulat u Bengaziju.

Obama: Protiv smo vređanja verskih osećanja

Ambasador Kristofer Stivens poginuo je tokom napada na konzulat, koji je zapaljen tokom protesta ekstremnih islamista zbog postavljanja na internet filma u kojem se pogrdno opisuje prorok Muhamed.

"SAD su protiv svih pokušaja vređanja tuđih verskih osećanja, svi se jednoglasno moramo usprotiviti besmislenom nasilju koje je uzelo u danak ljudske živote", naveo je američki predsednik Barak Obama u saopštenju povodom nasilja u Bengaziju.

On je da je naredio uvođenje pojačanih mera bezbednosti i zaštitu američkog diplomatskog osoblja širom sveta.

"Dao sam uputstvo mojoj administraciji da obezbedi sve neophodne resurse radi unapređenja bezbednosti zaposlenih u Libiji i širom sveta", kazao je Obama.

"Kris Stivens bio je hrabar i diplomata za primer. Njegov primer može da služi svima koji se zalažu za slobodu i pravdu. Hrabri Amerikanci koje smo izgubili oličenje su izuzetne službe i žrtve koju naši civili podnose svakog dana širom sveta", dodao je.

2024 © - Vesti online