Utorak 11.09.2012.
21:54
Beta

Mitropolija SPC u CG: Nismo registrovani

Naime, mitropolit Amfilohije se početkom marta obratio crnogorskom ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću, ali to, kako je saopšteno, nije registracija nego "obaveštenje" o postojanju Mitropolije i njenom "istorijskom kontinuitetu".

Mitropolit Amfilohije se obratio crnogorskom ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću: To nije registracija nego "obaveštenje" o postojanju Mitropolije 
 

Prema saopštenju Mitropolije, crkveni život na području Crne Gore postoji od četvrtog veka, na osnovu čega se zaključuje da postoji i kontinuitet Mitropolije SPC.

U Crnoj Gori, na osnovu tumačenja Mitropolije SPC, ne postoji pojam registracija crkava i verskih zajednica, već samo pojam "prijave deklarativnog karaktera", i to samo verskih zajednica koje osnivaju građani, na osnovu slobode veroispovesti.

Prema tumačenju Mitropolije SPC, za crkve i verske zajednice, koje su postojale pre stupanja na snagu Zakona o položaju verskih zajednica 1977. godine, ne postoji obaveza bilo kakvog prijavljivanja radi upisa u evidenciju. Mitropoliju SPC u Crnoj Gori, kako se navodi, nisu osnovali građani. Zato se ona, prema tumačenju, ne može tretirati kao Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) koju su, prema tumačenju SPC, osnovali građani i koja je ranije registrovana u crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

CPC: Zaštitite nas od SPC

Pismo mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija ministru unutrašnjih poslova Crne Gore, s početka marta ove godine, u vezi sa statusom te Mitropolije, ranije je u CPC, kao i u nekim medijima, shvaćeno kao zahtev za registraciju SPC u Crnoj Gori.

U CPC tvrde da je Mitropolija SPC u Crnoj Gori nezakonita i zbog toga što nije registrovana u toj državi, već , kako se navodi, u Beogradu.

2024 © - Vesti online