Utorak 11.09.2012.
18:19
Beta

Svedoci: Merčep naređivao likvidacije civila!

Monstrum: Tomislav Merčep
 

Eskadron smrti

"Jedinica Tomislava Merčepa bila je eskadron smrti", rekao je Juzbašić u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu za ratni zlčina nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991.


On je Merčepa nazvao "alfom i omegom", osobom koja je kao neposredni starešina izdavala direktna naređenja pripadnicima svoje paravojne formacije.


Tomislavu Merčepu sudi se na Županijskom sudu u Zagrebu da je kao komandant rezervne jedinice MUP-a odgovoran za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. Optužnica ga tereti za ubistvo 43 osobe među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe.


Budući da je u vladi bio zadužen za međunacionalne odnose, Juzbašić je svedočio da je u nekoliko godina stotine osoba od njega tražilo pomoć zbog odvođenja, pretnji i zastrašivanja ljudi samo zato što su bili Srbi, kao i da se uvek pominjala jedinica koja je sejala smrt. O svemu je, kako je rekao, obaveštavao državni vrh na čelu s tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

Tomislav izdajnik

Slično je svedočio i bivši ratni premijer Josip Manolić, koji je na sudu u Zagrebu rekao da je državni vrh znao da su "merčepovci" odvodili srpske civile, ali da je postojala politička procena da se ne procesuiraju "domaći ljudi", kako to ne bi iskoristila druga strana.

Svedok je Tomislava Merčepa nazvao izdajnikom, jer je, kako je svedočio, odbio da učestvuje u proboju na Vukovar.


Na sudu u Zagrebu sutra bi trebalo da svedoči bivši "merčepovac" Siniša Rimac koji je 2005. osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva jednog Srbina u Pakračkoj Poljani krajem 1991.


Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić 2010. pomilovao je Rimca na kraju svog mandata, smanjivši mu kaznu za godinu dana.


Takva odluka izazvala je brojne kritike budući da je Rimac jedan od pripadnika "merčepovaca" koji su priznali likvidaciju zagrebačke porodice Zec, među njima i 12-godišnje Aleksandre, krajem 1991, ali za taj zločin nikad nisu odgovarali zbog proceduralnih propusta, odnosno priznanja bez prisustva advokata.

2024 © - Vesti online