Utorak 11.09.2012.
15:11
Beta

Jahjaga: Novo poglavlje u razvoju Kosova

Jahjaga: Kosovo ostvaruje san o slobodi
 

"Danas je prvi dan istorijskog početka za nas. Od danas nadalje imamo mnogobrojne izazove pred novom državom Kosovo. Otvaramo novu stranicu naše istorije, da kao slobodan, ravnopravan i dostojanstven narod budemo deo velike evropske porodice", rekla je Jahjaga na otvaranju međunarodne konferencije "Zatvoreno poglavlje konferencije za Balkan".

Ona je dodala da Kosovo tako ostvaruje stari san o slobodi, nezavisnosti i demokratiji i ocenila da je Kosovo prešlo težak put. Prema njenim rečima, Kosovo ima korene u evropskim vrednostima i izgrađeno je na visokim principima demokratije, poštovanja ljudskih prava i ravnopravnosti svih građana koji žive u njoj.

Kosovska predsednica je pozvala EU da govori "jednim glasom" kada se radi o regionu zapadnog Balkana, posebno o Kosovu, jer će to pomoći približavanju i prevazilaženju razlika među državama.

Hašim Tači kaže da je danas istorijski dan ali da se Kosovo nalazi pred mnogim velikim izazovima.

"Međutim, to su izazovi nezavisnih država koji su razumljivi, prihvatljivi i koji se mogu prevazići", kazao je Tači.

Okončanje nadgledanja nezavisnosti omogučava ravnopravni tretman i povećanje svesti o zajedničkim odgovornostima prema građanima, susedima i demokratskom svetu, rekao je Tači.

"Bio sam svedok okončanja nadgledanja nezavisnosti i radujem se da je od juče Kosovo otvorilo novo poglavlje u svojoj istoriji", kazao je dojučerašnji šef Međunarodne civilne kancelarfije Piter Fejt.

2024 © - Vesti online