Utorak 11.09.2012.
12:25
Beta

Moskva: Kosovo ostaje kvazi država

Rusija: Kosovo je kvazidržava bez međunarodnog legitimiteta
 

"Pošto Međunarodna upravljačka grupa (MUP) nema opšte priznati status, mi polazimo od načela da Kosovo, nezavisno od te odluke, ostaje kvazi država bez međunarodnog pravnog legitimiteta", rekla je agenciji Interfaks zamenica portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je dodala da su "zemlje koje priznaju samoproglašenu "Republiku Kosovo" osnovale takozvani MUP kako bi promovisali implementaciju "Ahtisarijevog plana" koji je formulisao bivši finski predsednik za rešavanje kosovskog problema.

Zaharova je podsetila da taj plan nije prihvaćen u Savetu bezbednosti UN i istakla da Moskva i dalje insistira da je trajno rešenje kosovskog problema moguće samo pregovorima u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta.

MUP, sastavljena od predstavnika SAD, Turske i 22 članice Evropske unije koje su priznale nezavisnost Kosova, juče je zvanično proglasio prestanak nadgledane nezavisnosti Kosova.

Ukidanje nadgledane nezavisnosti dovodi do zatvaranja Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, ali ostaje civilna misija EU (Euleks) sa oko 3.000 službenika i vojna Kfor sa 5.600 vojnika.

2024 © - Vesti online