Utorak 11.09.2012.
07:42
Novostionline

Kako je ubijen Bin Laden?

Kobno virenje kroz prozor: Osama Bin Laden, ubijeni vođa Al Kaide
 

"Ako tip promoli glavu na ćošku, on bi vrlo lako mogao kod sebe da ima pištolj", rekao je u intervjuu američkoj TV mreži Si-Bi-Es (CBS) bivši pripadnik "američkih foka", koji je pod pseudonimom Mark Oven objavio knjigu "Nimalo lak dan" (No Easy Day) o operaciji vođenoj u Pakistanu 2. maja 2011. godine.

"Vi ne čekate da on uzme automatsku pušku ili pojas sa eksplozivom ili da baci granatu na vas", dodao je on.

Oven, koji je vrlo brzo identifikovan kao Met Bisonet, branio je verziju događaja koju je izneo u knjizi, navodeći da se Bin Laden, posle prvog hica, još pomerao i da je ponovo upucan kad su pripadnici "foka" upali u njegovu sobu.

Pobio zvanični izveštaj o pogibiji Bin Ladena: Mark Oven

"'Foke" nisu mogle da vide njegove ruke tako da je on mogao nešto da drži. Mogao je da drži ručnu bombu ili nešto drugo ispod svojih grudi", rekao je Oven.

Prema američkim zvaničnicima, Bin Laden je ubijen tek pošto se povukao u sobu što je stvorilo strah da bi mogao da uzme oružje.

Oven je rekao da su na sastanku sa predsednikom Barakom Obamom "američke foke" odbile da mu kažu ko je od njih upucao Bin Ladena.

"Lako je povući okidač, al nije reč o tome ko je bila ta osoba, u pitanju je tim", rekao je Oven i ponovio da nije bitna osoba.

Pentagon je najavio da bi mogao da tuži Ovena zbog objavljivanja poverljivih vojnih tajni. U pismu koje je dobio od glavnog advokata Pentagona, Oven je obavešten da bi mogao da bude tužen zbog kršenja ugovora o poverljivosti koji je potpisao sa mornaricom.

2024 © - Vesti online