Utorak 11.09.2012.
06:30
Večernje novosti

Zagreb: Lažna bomba u katedrali

Lažna dojava o bombi: Katedrala u Zagrebu

Glavni urednik "Glasa koncila" Ivan Miklenić primio je pretnju internetom u 10.40, a navodno je poslana od strane Udruženja građana za zaštitu ljudskih prava "David". U poruci je još pisalo da je postavljena bomba "zbog jučerašnjih sranja vašeg kardinala". Navodni razlog za najavu o postavljanju bombe bila je propoved kardinala Josipa Bozanića koju je u nedelju održao u Mariji Bistrici.

Udruženje građana za zaštitu ljudskih prava "David" energično je demantovalo da su oni poslali pretnju, tvrdeći da nije reč ni o njihovoj pravoj internetskoj adresi. "To nije naš stil", tvrde, iako su samo nekoliko časova pre poslali saopštenje u kojem se žestoko kritikuje Katolička crkva. Ujedno, kažu da su često meta hakera.

Policija je odmah intervenisala i zatvorila katedralu, ispred koje su bili brojni turisti. Većina ih nije znala šta se uopšte događa. Specijalci su zatvorili vrata, pa iz katedrale nisu mogli da izađu ni sveštenici koji su se tamo zatekli. Na licu mesta su bili i timovi sa psima, a pretraga crkve izvršena je temeljno, iako je policija od početka smatrala da se radi o lažnoj dojavi.

Bozanić: Vlast ćuti o zločinma partizana u Drugom svetskom radu

Bozanić je prozvao vlast da i dalje ćuti o zločinima partizana u Drugom svetskom ratu. Bozanić je kritikovao vlast zbog porodičnog zakona, ali i o vaspitanju dece, zamerajući da se premalo oslanja na veru. "Znam da će mi neki da zamere da se mešam u politiku, a neki da crkva i dalje ćuti", kazao je kardinal Bozanić i dobio veliki aplauz vernika.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić govorio je u Mariji Bistrici o "kulturnoj revoluciji", tvrdeći da se od lepe, bogate i za život poželjne Hrvatske želi stvoriti slika ružne, neprihvatljive i sirotinjske zemlje kojom Hrvati ne mogu da upravljaju. Na delu je, po Bozaniću, uterivanje straha, kao nekoć u komunizmu. "Strah je bio najmoćnije sredstvo protuhrvatskih napada, a protegnuo se do sada", tvrdi kardinal.

2024 © - Vesti online