Utorak 11.09.2012.
13:42
J. Arsenović - Vesti

Đilasova struja jača od Tadićeve

Sve kombinacije moguće: Dragan Đilas, Boris Tadić i Bojan Pajtić
 

- Svima je jasno da u ovom momentu Đilas deluje jači i da bi se sada svi kladili na njega. Ali ne treba potpuno otpisati Tadića. Do novembra će se intenzivno lobirati unutar stranke i videćemo ko će biti uspešniji u tome - kaže za "Vesti" politički analitičar Branko Radun.


Da retorika više neće biti umivena i u rukavicama, govori i jučerašnji prvi javni nastup Borisa Tadića nakon sednice Glavnog odbora održane u subotu, kada je optužio Đilasa i još neke da su preko tabloida vodili negativnu kampanju protiv njega.

Čiji mediji njegova pobeda

Analitičari su saglasni da će mediji na koje ima uticaja Đilas, sa verovatnoćom i da je njihov suvlasnik, odigrati važnu ulogu u tome na čiju će stranu tas prevagnuti.
- Malo ko se usuđuje da kritikuje Đilasa, i to ne samo mediji koje on kontroliše, već i oni koji bi imali štetu ako bi ga kritikovali. Mediji su ili neutralni ili prođilasovski, malo koji navija za Tadića i tu je sadašnji predsednik DS inferioran u odnosu na Đilasa - kaže Branko Radun.

- Nema nikakve dileme da je Đilas jedan od onih koji je svojim pismima pokrenuo jednu takvu kampanju. Nema nikakve dileme da je tu kampanju pokrenuo i Vuk Jeremić potpuno neadekvatnim reagovanjem na sednicu Predsedništva DS-a oko onih 7,5 miliona dolara troškova za kancelariju u Njujorku. Nema nikakvih dilema da su se u tu kampanju uključili i razni stari Iznogudi DS-a iz ranijih generacija poput Gorana Vesića - rekao je Tadić za B92.


Da su i vlasnici krupnog kapitala na strani ambicioznog tehnokrate Dragana Đilasa govori i Tadićevo upozorenje da Miroslav Mišković ima političke ambicije.


- Najveći predstavnici krupnog kapitala, gospodin Mišković i njemu slični imaju interes da se umešaju u politiku i zašto bih ja to sada krio. Dok sam ja bio na čelu države oni nisu mogli da priđu državi i predsedniku Republike na način na koji su to radili svih prethodnih godina i deceniju ranije... Ja sam insistirao na tome da oni plaćaju poreze državi Srbiji, a ne na Sejšelskim ostrvima ili na Kipru - poverio se Tadić.
 

Samo Đelić neverni Toma

Iako je Tadić upozorio da bi prepuštanje stranke dvojcu Đilas - Pajtić DS vodilo u konfederalizaciju, član GO i bivši ministar Božidar Đelić tvrdi da se stranka neće podeliti. Đelić je na GO glasao za Đilasov predlog da se izbor predsednika obavi delegatskim putem i tako se praktično stavio na njegovu stranu. To isto je uradila i udovica Zorana Đinđića Ružica, za koju neki mediji spekulišu da u Đilasu vidi energiju svog pokojnog supruga.

2024 © - Vesti online