Ponedeljak 10.09.2012.
19:56
B92

U Srbiji 4 samoubistva svakog dana

Prestaje sa radom jedino savetovalište za prevenciju samoubistava
 

Taj telefonski broj je tokom protekle dve godine pozvalo više od 2.300 ljudi. Prema statističkim pokazateljima u Srbiji svakog dana, u proseku, četvoro ljudi sebi oduzme život, ali se taj broj i dalje uvećava. Muškarci se tri puta češće ubijaju od žena, objašnjava Branka Kordić, klinički psiholog i direktor Centra za prevenciju samoubistava.

"Najrizičnija grupa su muškarci, sredovečni, koji izgleda da su u stvari, najveće žrtve tranzicije. Žene su sklonije pokušajima koji ne uspevaju, što ne znači da rizik nje velik. Ono što je isto jako zabrinjavajuće i uznemirujuće je porast broja samoubistva mladih u zadnjih deset godina", kaže ona.

Broj samoubistava mladih uvećao se tokom poslednje decenije čak četiri puta. Brojni problemi življenja, nezaposlenost, osećaj besperspektivnosti i neprihvatanja, rušenje partnerskih ili porodičnih veza i posebno usamljenost, mogu da izazovu beznađe i ulazak u začarani krug crnih misli da je živeti dalje nemoguće.

Noću su misli najteže i upravo su zato psiholozi telefonskog savetovališta radili noću, od 8 uveče do 6 ujutro. Razgovori su trajali i po tri sata, a pružali su mnogo više od lekovitog slušanja

"Mi idemo i korak dalje. Čovek koji se javlja je suočen sa problemom koji obično dugo i traje. Mi hoćemo da vidimo šta je to što je urađeno u vezi sa problemom, da podsetimo ljude da su u prošlosti uspevali da reše probleme i da imaju mehanizme prevladavanja i da samo treba možda da se toga podsete", kaže Branka Kordić i dodaje da je Srbija ne samo zemlja u tranziciji nego je traumatizovano društvo u tranziciji.

Psiholozi ukazuju da samoubistvo u najvećem procentu nije rezultat duševne bolesti, već ljudskih problema i da život može da se spasi uz stručnu pomoć. Jedino beogradsko telefonsko savetovalište za prevenciju samoubistava radilo je od februara 2010. Kuća Telekom ustupila je besplatnu telefonsku liniju, a gradski sekretarijat za zdravstvo kraće vreme je finansirao rad.

Kada su prvi put ostali bez sredstava psiholozi su volonterski dežurali devet meseci u želji da ostanu čuvari života. Danas od države očekuju da pokaže odgovornost i trajno omogući rad Centra. Upozoravaju i da je Srbiji hitno potrebna Nacinalna Strategija za prevenciju samoubistava.

2024 © - Vesti online