Ponedeljak 10.09.2012.
18:04
Beta

Žene u crnom: Smanjite vojni budžet

foto: Arhiva

Protestujući zbog aeromitinga u Batajnici i svečanog defilea kadetkinja i kadeta završne godine koji su proizvedeni u potporučnike, ta NVO je ocenila da je reč o "besprizornom, samoubilačkom trošenju državnog novca, u trenutku kada je država
pred bankrotom, na šta je upozorio i premijer Srbije".

Kako se navodi, obe su manifestacije održane su u slavu militarizma i sa jasnim ciljem da se afirmiše Vojska koja je sukcesor oružanih sila, JNA i VJ, koje su iza sebe ostavile pustoš tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, čineći nebrojene ratne zločine.

"Nikada, ni jednom rečju, nijedan državni funkcioner ili vojni zapovednik, nije osudio te ratne pohode, naprotiv, te avanture postale su deo nasleđa na kojem se vaspitavaju nove generacije oficira", navele su Žene u crnom.

U saopštenju se podseća da je parada, uz prisustvo državnog vrha, održana tri meseca posle pogibije dvoje kadeta završne godine Vojne akademije prilikom izvođenja vojne vežbe na Pasuljanskim livadama i nešto više od mesec dana nakon pogibije dvojice starešina VS prilikom uklanjanja ostataka kasetnih bombi na Kopaoniku.

"Slavlje uprkos tom tragičnom mirnodopskom bilansu još jedan je dokaz nehumanog karaktera ovih dveju manifestacija", ocenile su Žene u crnom.

2024 © - Vesti online