Ponedeljak 10.09.2012.
15:06 >> 15:33h
Beta

Vlada povećala PDV na 20 odsto

Dinkić: Svako odlaganje fiskalne konsolidacije dovelo Srbiju za godinu do dve u situaciju sličnu Grčkoj
 

Vlada je danas donela odluku da opšta stopa poreza na dodatnu vrednost (PDV) bude povećana od oktobra sa 18 na 20 odsto, ali se za mala i srednja preduzeća od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plate tek kada robu naplate. Snižena stopa PDV-a od osam odsto na sve životne namirnice je zadržana, kako bi se očuvao standard građana.

Izmenama zakona se predviđa i povećanje iznosa PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa sadašnjih pet na osam odsto pri čemu se uvodi obaveza da se novac direktno uplaćuje na račun poljoprivrednika.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije da primena programa treba da donese uštedu od 26 milijardi dinara u poslednjem kvartalu ove godine i 120 milijardi dinara u narednoj godini.

Cene hleba i mleka neće biti veće

 

Ekonomista Ivan Nikolić izjavio je da zbog predloženog porasta poreza na dodatu vrednost sa 18 da 20 odsto "cenovni šok" ne bi trebalo da bude veći od 1 do 1,5 procenta.

 

"Očekuje nas jedan cenovni šok, ali on ne bi trebalo da bude veći od 1 ili 1,5 procenta", kazao je Nikolić.

 

On je rekao da će rast cena biti ublažen time što nije podignuta poreska stopa za osnovne životne namirnice pa će PDV ostati snižen i iznosiće osam odsto.

 

"Cene hleba ili mleka ne bi trebalo da budu veće od sadašnjih. Time su zaštićeni oni sa najnižim primanjima", kazao je Nikolić.

 

On je ocenio da će porast PDV-a kratkoročno uticati na punjenje budžeta, ali da su ključne i mere koje treba da olakšaju poslovanje preduzeća, poput ukidanja 130 poreskih stopa, kazao je Nikolić.

Dinkić je kazao da je Vlada usvojila i izmene 12 zakona u okviru tog paketa, čiji je cilj uvođenje reda u javne finansije i koji bi sledeće nedelje trebalo da se nađe u Skupštini Srbije.

On je istako da je Srbija danas u izuzetno teškoj situaciji, "jer je za pokrivanje budžetskog deficita i otplatu javnog duga ove godine potrebno rekordnih 4,4 milijarde evra, a samo za plaćanje kamate troši se tri puta više nego na kompletan agrarni budžet".

Dinkić je rekao da bi svako odlaganje fiskalne konsolidacije dovelo Srbiju za godinu do dve u situaciju sličnu Grčkoj.

"Mere su radikalne u pogledu kresanja nepotrebnih troškova države i smanjenja birokratije, ali i socijalno odgovoran u pogledu zaštite naugroženijih slojeva stanovništa", rekao je Dinkić.

On je kazao da kriza neće da se zaustavi ođednom, ali da će mere omogućiti radikalno obaranje budžetskog deficita i usporavanje rasta javnog duga, a plan je da se rast javnog duga zaustavi u 2014. godini.

Vlada je odlučila da se ukine oko 130 parafiskalnih nameta i taksi, čime poreski sistem postaje jednostavan i predvidiv. Za više od pola miliona najugroženijih penzionera čija su mesečna primanja ispod 15.000 dinara Vlada je obezbedila i posebnu pomoć u iznosu od 16.000 dinara godišnje, čija će prva rata biti isplaćena tokom sledeće nedelje. Ušteda će biti napravljena i smanjenjem previsokih plata u agencijama i javnim preduzećima, gde najviša plata ne može biti veća od 162.000 dinara bez minulog rada.

2024 © - Vesti online