Ponedeljak 10.09.2012.
14:56
Telegraf.rs

Kiborg bubašvaba koja spasava ljude (VIDEO)

Nemojte da se plašite, ova bubašvaba može da vas spasi
 

Možete reći "bljak" kada vidite ovo, ali ako ste toliko nesrećni da ste zarobljeni ispod gomile krša koji je izazvao zemljotres, biće vam drago da vidite ovu "nađi i spasi" kiborg bubašvabu.

Ova buba-spasilac je izum Alpera Bokurta sa Državnog univerziteta u Severnoj Karolini. Daljinski sistem kontrolisanja se sastoji iz stimulatora za antene i kontrolne ploče na zadnjem delu. Bubašvabe koriste svoje antene da bi pronašle put kroz okruženje.

- Ono što mi radimo je da ubacimo minijaturne elektrode u antene i šaljemo impulse slabe snage kroz njih – rekao je Bokurt.

Ovaj impuls stimuliše antenu kad naiđe na prepreku kao što je zid, terajući bubašvabu da se okrene i da traži drugi put. Jedan stimulans na levoj anteni tera ovog spasioca da ide udesno, a stimulans na desnoj anteni je "tera" da ide levo.

Ono što omogućava da ovaj "kiborg" ide pravo je senzor na zadnjem delu koji se zove "cerci".

- Taj deo se može nazvati kao zaštitni i on simulira osećanje grabljivca koji je iza bube, što je automatski stimuliše da se kreće napred, jer tako beži od opasnosti. To koristimo da bi ona išla pravo, a elektrode na antenama da idu levo i desno – objasnio je Bokurt.

2024 © - Vesti online