Petak 29.01.2010.
16:55
Tanjug

Hoteli će ubuduće sami sebe kategorizovati

Predstavnik Minstarstva ekonomije i regionalnog razvoja Ivana Dedijer predstavila je pripremljeni Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za ugostiteljske objekte, domaćinstva, domaću radinost i seoska i turistička domaćinstva, nautički i plovni turizam, kao i nove standarde za kategorizaciju.

Ugostiteljski objekti su razvrstani u hotele, garni hotele, apart hotele, apart garni hotele, motele, turistička naselja, kampove, pansione, kuće, apartmane i sobe, a urađeni su standardi za marine i lovačke kuće.

Pravilnik je predvideo i standarde za parkinge i garaže, s tim što je na sastanku ukazano da se mora praviti razlika između onih u užem centru grada, gde su kriterijumi niži, kao i kod onih koji se nalaze u okviru zaštićenih dobara.

Analiza je rađena na uzorku od 144 hotela, gde je merena širina stepeništa i hodnika, broj liftova i površina kupatila i soba, za liftove su sniženi kriterijumi, a obaveza o postojanju menjačnice deviza, važi samo za hotele sa pet zvezdica.

Da bi hoteli mogli sami sebe da ocenjuju biće urađen priručnik, sve važne informacije moći će da dobiju i preko veb sajta, a biće organizovana i obuka sa Privrednom komorom Srbije u 17 mesta u zemlji.

Hotelijeri su ocenili da je dobro što se donosi pravilnik o kategorizaciji, ali napomenuli su da treba praviti razliku između već postojećih starih objekta i novih, jer stari hoteli često ne mogu da se renoviraju tako da ispune sve tražene kriterijume.

2024 © - Vesti online