Ponedeljak 10.09.2012.
12:17
Vestionline

Prajd: Uhapsiti homofobične napadače

Zabrinuti Prajd: Zašto napadači (još) nisu uhapšeni posle dva dana od napada?
 

Napad se dogodio u noći između subote i nedelje kada su mladići prolazili kroz jedan beogradski park idući ka obližnjem gej klubu. Tada su iz parka začuli povike "Pederi, pederi" i ugledali šestoricu mladića koji su potrčali u njihovom pravcu, od kojih jedan sa mesarskim čekićem u ruci.

Napadnuti V. M. je zadobio kontuziju glave, istegnuće vrata, naprsline na zubima donje vilice, više masnica, podliva, dok je V. D. (23) uspeo da pobegne i da obavesti policiju.

"Beograd prajd" je posebno zabrinut činjenicom da napadači nisu uhapšeni ni dva dana posle napada, niti da se neko od predstavnika institucija izjasnio o ovim slučaju.

Ta organizacija zahteva od policije i tužilaštva da bez odlaganja uhapse i procesuiraju počinioce ovog zločina i da obzirom na brutalnost i motiv, suđenje bude tretirano kao prioritetno. Istovremeno, imajući u vidu da je u pitanju tipičan zločin iz mržnje,

"Beograd prajd" će nastaviti da insistira na hitnom pokretanju procedure za izmenu Krivičnog zakonika kako bi se u ovom pravnom aktu predvidelo posebno krivično delo zločina iz mržnje, navodi se u saopštenju.

Napad na pripadnike LGBT populacije osudili su poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i Gej strejt alijansa.

2024 © - Vesti online