Ponedeljak 10.09.2012.
11:28
Beta

Josipović: BiH mora da stisne gas do daske

"Naravno da bih voleo da brže napredujete na putu ka EU. Ali, to je vaša stvar i vi u BiH morate stisnuti gas do daske", rekao je Josipović za sarajevski Dnevni avaz.

Na putu do Evrope neophodno je dati gas: Ivo Josipović
 

Utvrđivanje granice

Komentarišući sporazum o granici između BiH i Hrvatske u južnom delu, koji su 1999. godine potpisali hrvatski predsednik Franjo Tuđman i predsednik RBiH Alija Izetbegović, Josipović je ukazao da je ratifikacija ovog sporazuma vrlo važna, iako će za sobom povući neke dileme i probleme.


"Vrlo je važno da konačno utvrdimo granicu, i to ne samo s BiH nego i sa Srbijom, Crnom Gorom, pa i sa Slovenijom. Utvrđivanje granice je deo velikog procesa, ne samo pomirenja nego i formiranja ili dovršenja procesa konsolidacije svih naših zemalja", istakao je Josipović.


Izgradnja Pelješkog mosta koji će spajati obale BiH i Hrvatske na moru, prema Josipovićem rečima, ne sme biti politički ili ideološki projekt.


"Za mene to nije ideološko pitanje, već pitanje imamo li novca da to uradimo. I sada se otvorila neka mogućnost da se reši problem gradnje tog mosta. Uvek je dobro graditi komunikacije", rekao je hrvatski predsednik.

Širenje Evrope

Najveće strateško političko pitanje između BiH i Hrvatske je, kako je naveo, pitanje širenja Evropske unije na jugoistok.


"Tu imamo istu želju, a to je proširenje EU. Svaku moguću podršku koju budemo mogli, ponudićemo i dati. U BiH se mora učiniti ono što je i u Hrvatskoj, a to je udovoljavanje nejednostavnim uslovima za članstvo u EU", naglasio je Josipović.


Predsednik Hrvatske boravi u Sarajevu gde učestvuje u radu Međunarodnog susreta za mir kojoj prisustvuje preko hiljadu verskih i političkih zvaničnika iz celog sveta. Cilj susreta je dijalog između kultura i religija koji promoviše mir i saživot.

2024 © - Vesti online