Ponedeljak 10.09.2012.
09:04
Press

"Srbija neće biti ruska gubernija"

Ne rugajte se prijateljstvu Rusije i Srbije: Ministar Milan Bačević
 

"To je poruga prijateljstvu između dve države. Srbija je suverena država, nije i nikada neće biti ruska gubernija", rekao je Bačević za beogradski "Pres", negiravši da Srbiji preti opasnost da velikim zaokretom ka Rusiji okrene leđa EU.


"Želimo da uđemo u EU, ali ne po svaku cenu. Ako je ta cena Kosovo, ona je onda za nas previsoka", rekao je Bačević.


Bačević je istakao da će tokom susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ruskog predsednika Vladimira Putina 11. septembra ekonomska saradnja biti u prvom planu, a, osim toga, i Kosovo će biti nezaobilazna tema.


Bačević je dodao da još nije potvrđeno da li će Putin doći u Srbiju u decembru kada počinje projekat izgradnje gasovoda "Južni tok". Ministar je rekao da u Vladi Srbije ima dosta ljudi koji imaju dobru komunikaciju sa Rusijom, te da i predsednik države, potpredsednik Vlade i premijer imaju dobre kontakte sa Moskvom, ali i sa Zapadom, potvrdivši da će Srbija dobiti ruski kredit za podršku budžetu od 300 miliona dolara do kraja 2012.


"Dogovorili smo saradnju na desetak projekata. Ruska Federacija veruje ovoj vladi, a poverenje koje imamo i od zapadnih partnera naš je najveći kapital", dodao je Bačević.


Prema njegovim rečima, Rusi su pokazali veliko interesovanje za srpske železnice i Agrobanku, kao i za vagonogradnju, ali i za još neke projekte koji bi omogućili otvaranje oko 6.000 radnih mesta.


Bačević je napomenuo da neće dozvoliti rasprodaju resursa Srbije i da će insistirati da proizvodnja bude u Srbiji, a ne da, kao do sada, ova država najskuplje plaća proizvode napravljene od sirovina iz Srbije.


On je rekao da su u velikoj meri srpski prirodni resursi ugroženi od inostranog kapitala, posebno u oblasti istraživanja zlata, srebra, vanadijuma, litijuma i drugih minerala, koji su retki, a kojih ima u Srbiji, među kojima su i uljni škriljci.

2024 © - Vesti online