Ponedeljak 10.09.2012.
12:33
D. N. P. - Z. M. - Vesti

Kfor opkoljava sever Kosmeta

Napeto na Kosmetu: Srbi sa severa Kosova zabrinuti
 

Kamp će, kako je saopšteno, biti pretvoren u sportski centar, a austrijski vojnici biće locirani u Prištini i Peći.

Austrijski kontingent Kfora punih 13 godina bio je smešten u ovom kampu i kroz njega je prošlo oko 10.000 austrijskih vojnika. Ranije je u Kazablanci bilo po 1.000 i više Austrijanaca, a od prošle godine broj austrijskih vojnika dodatno je smanjen sa 450 na 363. Osim Austrijanaca, u Kazablanci su bili Nemci i Švajcarci koji su se ranije povukli na druge lokacije, najviše na sever Kosova.

Luif: Varnica dovoljna za nasilje

Zamenik komandanta Kfora, austrijski brigadir Johan Luif, smatra da nerešeno pitanje severa Kosova, ali i nepriznavanje nezavisnosti od strane pet članica EU sprečavaju razvoj Kosova.

 

Johan Luif
 


- Taj sever mora biti rešen - rekao je odlazeći drugi čovek u komandi Kfora austrijskim novinarima.
Bezbednosno stanje na severu Kosova austrijski oficir je ocenio "krhko".
- Trenutno je mirno, ali dovoljna je samo jedna varnica da izazove nasilje - konstatovao je Luif.

Zanimljivo je i čudno da, dok se Austrijanci povlače iz Suve Reke, gde gotovo da nema Srba, Austrija šalje na Kosovo još 150 vojnika-specijalaca za brza dejstva koji će, zajedno sa još 550 nemačkih vojnika, stići 1. oktobra i činiti Bataljon operativnih snaga (ORF) za koji se još ne zna gde će biti lociran.


- Ma gde da budu bili smešteni, Nemci i Austrijanci dolaze zbog severa Kosmeta - kaže nam jedan od Srba koji dežuraju na barikadi između Leška i Leposavića.


- Njihov cilj je da stežu obruč oko severa i da u datom trenutku, kad se za to stvore uslovi i dobije komanda iz NATO-a, pomognu Albancima u nasilnom uspostavljanju vlasti u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, kao i da uspostave granicu sa Srbijom.

To će biti zadatak novog komandanta Kfora Halbauera.

Nemci ne veruju Francuzima, Marokancima, Špancima, Poljacima i drugima na severu, žele da zajedno sa Amerikancima slome otpor Srba. Nisu zadovoljni načinom na koji je to do sada pokušavao odlazeći komandant Kfora Erhard Drevs - kaže sagovornik "Vesti".


Oni jesu sila, ali ne damo im da po severu Kosmeta rade šta su zamislili. Dok je narod jedinstven i spreman da se bori za ostanak u Srbiji, ne mogu nam ništa, nisu nas uplašili niti oterali sa barikada ni kada su bojevim mecima pucali u nas i teško nas ranjavali - kaže ovaj Srbin koji svake noći ima bar po tri-četiri bliska susreta sa vojnicima Kfora i policajcima Euleksa koji komuniciraju na relaciji između Jarinja i baze Golo brdo kod Leposavića.

2024 © - Vesti online