Nedelja 09.09.2012.
16:29
Blic

Odriče se državljanstva jer mu je Srbija "uništila život"

Foto: Ilustracija

Goran ne zna koje će drugo državljanstvo uzeti, ali je rekao da će krenuti po stranim ambasadama u Beogradu u nadi da će mu negde dati iseljeničku vizu, a zatim i državljanstvo.

Ovaj Leskovčanin je podneo zahtev za otpsut iz državljanstva 21. avgusta u Policijskoj upravi svog grada, a kao razlog naveo je da mu "ova država uskraćuje ljudska i građanska prava i uništava život", dok je kao novo državljanstvo napisao "Biće mi poznato, nakon sticanja istog; od bilo koje pravne demokratske države".

- Nije ova država za mene - navodi Rakić. On je 2002. godine uložio 18.000 evra u kablovsku televiziju u Lebanu, ali su lokalni moćnici onemogućili da radi jer nije žele da pristane na ucene. Već 2003. godine po donošenju Zakona o planiranju i izgradnji, tražili su da telekomunikacioni objekat legalizuje kao građevinski.

- Naravno da sam pristao, a onda su mi u opštini rekli da za to treba da se plati. Tražio sam broj žiro-računa, ali su mi u službi za građevisnke poslove, u prisustvu inspektora, rekli da novac treba da im dam u gotovini. Rekao sam da novac mogu da dam sirotinji, ali njima neću, na šta su mi odgovorili: "Tako ćeš i da prođeš" - priča Rakić.

Goran je od ovog posla zarađivao 400-800 evra dnevno, a onda je posao stao. Usledile su godine suđenja, a sve se završilo tako što se Privredni sud u Leskovcu proglasio nenadležnim.

- Izgubio sam uloženi novac, a procenjena izgubljena dobit je oko 300.000 evra. Sada instaliram kompjutere, popravljem televizore, berem višnje, cepam drva i preko interneta prodajem opremu koja mi je ostala. Skupljam pare da idem jer se ova država prema meni ponaša kao prema dušmaninu. Upropastili su me do daske - izjavio je Rakić.

Nakon uvođenja kablovske televizije, Rakić je ušao u drugi posao, kao podizvođač za internet provajdera. Međutim direktor te firme je sve pokrao, čak i pečat iz Rakićeve firme. Iako je dobio presudu da mu se vrate sve stvari, čekao je dve i po godine na izvršenje, a u međuvremenu je partnerska firma otišla u stečaj. Posle svega Goran je "zbog neažurnosti u izvršenju presude" tužio i Privredni sud u Leskovcu.

Rakić skoro da nema nikakve šanse da dobije otpust iz državljanstva Srbije, dok ne nađe strano državljanstvo.

2024 © - Vesti online