Nedelja 09.09.2012.
10:02
Beta

Sutra ukidanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti Kosova

"Demokratski" zapad dozvoljava osumnjičenima za trgovinu ljudskim organima i razne druge kriminalne radnje da dobijaju svoje države protivno svim međunarodnim pravilima: Hašim Tači poziva građane južne srpske pokrajine na proslavu
 

Sve pripreme za specijalno zasedanje Skupštine, koje će u zgradi Vlade početi u 16.30 nakon donošenja odluke gotove su. Sednici će prisustvovati brojne međunarodne zvanice među kojima su bivši specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari, ambasadori Volfgang Išinger i Frenk Vizner. Oni će se pralamentu obratiti, nakon predsednice i premijera Kosova Atifete Jahjage i Hašima Tačija.


Međunarodna upravljačka grupa sastavljena od predstavnika 23 evropske zemlje, koje su priznale nezavisnost Kosova, Turske i SAD, početkom jula je odobrila kosovskim institucijama da usvoje potrebne ustavne i pravne amandmane za okončanje nadzirane nezavisnosti.


Odluka je doneta na sednici u Beču na osnovu ocene da Kosovo dovoljno sprovodi odredbe iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova Martija Ahtisarija.


Skupština Kosova je u skladu sa odlukom grupe u petak usvojila 22 amandama na Ustav Kosova, kojima se utvrđuje ukidanje nadgledanja nezavisnosti, a usvojila je i zakon kojim se predviđa nastavak mandata Euleksa do sredine 2014. godine.


Premijer Tači je nakon sednice ocenio da okončanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti predstavlja najveće međunarodno priznanje za Kosovo i pozvao građane da proslave taj istorijski uspeh.


Tači je ocenio da je Kosovo ostvarilo sve odredbe plana međunarodnog posrednika u razgovorima o statusu Kosova Martija Ahtisarija, koji predstavlja osnov za ustavno pravno regulisanje odnosa na Kosovu.


Prema rečima premijera, Kosovo je tu visoku ocenu dobilo za četiri i po godine nezavisnosti. On je dodao da je na severu zemlje ostalo još mnogo posla kako bi se obezbedili red i mir i socijalno ekonomski projekti.

2024 © - Vesti online