Petak 29.01.2010.
15:21
Vestionline

Haiti: Siluju žene i prodaju decu

"Uz pomračenje koje se nadvilo nad glavni grad Haitija, banditi iskorišćavaju priliku da uznemiravaju i siluju žene i devojke u šatorima", saopštio je šef tamošnje policije Mario Andresol.

"Na ulicama imamo preko 7.000 zatvorenika koji su pobegli iz zatvora te večeri kad se dogodio zemljotres. Trebaće nam pet godina da ih pohvatamo. Danas su poludeli", reči su Rejčel Dolče, stanovnice jednog od kampova i svedoka silovanja u jednom od šatora. Kaže da je čula muškarce koji prave buku i ženu koja se opire.

"Čula sam kako se unutra bore i videla sam odeću na tlu", izjavila je Dolče. "Počela sam da vičem i oni su onda otišli."

Podaci o učestalosti kriminala nisu poznati, ali međunarodne organizacije, poput Ujedinjenih nacija, beleže brojne takve slučajeve. Šef policije upozorava da bande prodaju decu i pokušavaju da izvuku korist iz haosa koji vlada u razorenoj zemlji.

Pre zemljotresa haićanska policija je brojala 8.000 pripadnika, ali su mnogi poginuli i nestali.

"Izgubili smo 70 policajaca, skoro 500 ih je nestalo, a 400 povređeno", kaže Andresol i opisuje kako se u redovima za hranu često događaju neredi.

A da se ljudi tamo ne osećaju sigurnima potvrđuje i Tina Irisia (45) koja kaže kako ima mnogo pljački stvari iz skrovišta. "Ne osećam se sigurno, ali nemam kuda da oodem", kaže ona. "Samo Isus Hrist vodi brigu o nama", dodaje njena komšinica Mariana Merize (40).

Ujedinjene nacije objavile su prošle nedelje da je mnogo dece nestalo iz bolnica u Haitiju. Američki Stejt Department poručio je da sarađuje sa haićanskom vladom na borbi protiv trgovine ljudima.

2024 © - Vesti online