Petak 07.09.2012.
16:10
B92

Zašto ne postoji "američki san"?

Njujork, Tajms skver
 

SAD je napravljena na obećanom Američkom snu da svako može od skromnih početaka da postane predsednik, ili barem da dođe do lepe kuće.

Taj san je doveo mnoge imigrante u SAD ali taj san je bila i podloga za govore i na republikanskim i na demokratskim konvencijama. Ali kako kažu istraživači sa Univerziteta u Mičigenu, ta ideja o američkom snu je uglavnom mit.

Jer kao i svuda u svetu i za Amerikance je dobar položaj njihovih roditelja na ekonomskoj lestvici preovlađujući faktor u tome kako će živeti. A to je možda u Americi i izraženije.

Fabien Fefer, sociolog na Univerzitetu u Mičegenu sproveo je istraživanja na tu temu. To istraživanje je obuhvatilo dve generacije u SAD-u kao i dve generacije u Švedskoj i Nemačkoj.

On je otkrio da bogatstvo roditelja igra izuzetno važnu ulogu, čak i iznad onoga što su istraživači ranije otkrili. Tu se pre svega misli na prihode koje imaju roditelji, kao i njihovo obrazovanje i zanimanje.

"Bogatstvo se ne koristi samo da bi se kupovale dobre kuće u dobrom kraju ili da bi se deca slala na skupe škole, nego takođe ima i funkciju osiguranja, koja nudi privatnu mrežu koja dece nudi veliku mogućnost izbora koju deca imaju dok ulaze u svet odraslih. Bogatstvo roditelja takođe služi i za privatnu mrežu koja nudi čak bolje mogućnosti od Evropskom javnog programa ili socijalnih programa", kaže Fefer.

2024 © - Vesti online