Petak 07.09.2012.
15:22
Beta

Incko: Lideri BiH, suzdržite se od govora mržnje

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko
 

Incko je poručio da očekuje da sve stranke poštuju preuzetu obavezu da će sprovoditi slobodne i fer izbore, dodajući da političari treba da služe građanima, tako što će se fokusirati na pitanja koja nešto znače za njihov životni standard i budućnost.

"Na putu ka biračkom mestu svaki birač treba dobro da pogleda oko sebe: da li ste zadovoljni kako se vaša sredina razvijala, jeste li zadovoljni uslugama koje dobijate od svojih lokalnih vlasti? Mislite o tome ko ima najbolji i najkredibilniji plan za razvoj vaše sredine", kazao je Incko u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine".

U BiH je zvanično počela kampanja za lokalne izbore, koji će se održati 7. oktobra.

Govoreći o situaciji u BiH, visoki predstavnik je ocenio da je jasno da neki lideri namerno stvaraju krizu kako bi pokazali da BiH nije u stanju da funkcioniše, dok drugi, koji "možda nemaju iste ciljeve", nisu u stanju da prevaziđu uske političke interese i da rade u interesu cele BiH.

"Rezultat te kombinacije je katastrofalan za obične građane ove zemlje - reforme su blokirane, a put BiH ka EU i NATO-u stagnira", istakao je Incko.

Prema njegovim rečima, sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci moguće je putem kompromisa, ali se postavlja pitanje da li su politički lideri u BiH spremni da dosledno sprovedu u delo vlastite izjave o opredeljenju za integraciju BiH u EU.

Upitan kada će u BiH biti zatvorena Kancelarija visokog predstavnika (OHR), Incko je kazao da sama činjenica da je OHR još prisutan u BiH pruža odgovor na ovo pitanje.

"Da je međunarodna zajednica mislila da je došlo vreme za zatvaranje OHR-a, ona bi to i učinila. Mi želimo da odluka o zatvaranju OHR-a bude doneta, ali tek kada budu ostvareni ciljevi i ispunjeni uslovi koje je 2008. godine definisao Savet za implementaciju mira. Za to su odgovorni vaši političari, oni treba da kažu kada će ispuniti svoje obaveze", poručio je Incko.

2024 © - Vesti online