Petak 07.09.2012.
17:19
Vestionline

Sajentolozi nude Vijetnamcima "detoksikaciju"

Sajentolozi "čiste" Vijetnamce od amerčkog otrova
 

Gardijan je objavio ovu neverovatnu vest, pozivajući se na državne medije Vijetnama, koji donose priču iz jedne bolnice u Hanoju gde 24 pacijenta očekuju tretman.

Britanski dnevnik piše da "Habardova metoda" podrazumeva boravak u sauni i terapiju vitaminima, mada su je brojni stručnjaci odbacili kao "pseudonaučnu i beskorisnu". Sajentolozi su do sada tvrdili da njome mogu da lečiti narkomane i alkoholičare, zatim žrtve trovanja posle terorističkih napada 11. septembra, a isprobali su je i 2004. godine u Indoneziji, u kojoj su nudili pomoć žrtvama cunamija.

Ovom finansijski navodno vrlo uspešnom pokretu, koji se najčešće smešta na granici religije i biznisa, Vijetnam je zanimljiv kao država na čija je južna područja (ali i na teritorije Laosa, odnosno današnje Kambodže) američka vojska od 1962. do 1971. godine bacila oko 75 miliona litara herbicida poznatog kao "Agent Orange". Namera je bila da se unište džungle kako bi američka vojska lakše locirala gerilce, a kasnije su u javnost dospeli podaci o visokoj toksičnosti nekih sastojaka ovog agensa, poput dioksina koji se zadržava u tkivu.

Vijetnamske službe tvrde da je do milion ljudi pogođeno dejstvima "Agent Orang", a veliki deo čine deca s poremećajima, rođene godinama posle rata. SAD tvrdi da nema dokaza o vezi herbicida sa zdravstvenim posledicama uočenim kod vijetnamske dece. Od 2007. godine Vašington je u Vijetnam poslao oko 60 miliona dolara za ekološku obnovu i socijalne usluge u krajevima pogođenima američkim vojnim delovanjem.

2024 © - Vesti online