Petak 07.09.2012.
07:42
Blic

U komi većina pacijenata zaraženih virusom "Zapadnog Nila"

Opasnost vreba: Čuvajte se komaraca
 

Ona kaže da su pacijenti u bolnicu dovoženi bez svesti, tako da je izostala informacija da li su oni negde putovali i da li ih je ujeo komarac. Tokom četvrtka potvrđeno je da je još 16 osoba obolelo od ovog virusa koji prenose zaraženi komarci, tako da je do sada ukupno zaraženo 37 ljudi.

Pročitajte još:

* "Zapadni Nil" prenose domaći komarci

* Tigrasti komarci vrebaju iz močvara, sa reka i splavova

* “Zapadni Nil“ odneo prvu žrtvu u Srbiji

Profil pacijenata koji su oboleli od groznice Zapadnog Nila, kao i onih za koje se sumnja da jesu, skoro je identičan. Izuzev jednog pacijenta koji je putovao u Grčku i Crnu Goru i jednog koji je u Srbiju došao iz Nemačke, ostali oboleli nisu išli van granica zemlje.

Svi pacijenti imaju više od 50 godina, žive blizu šuma i reka ili tu imaju vikendice u koje su često dolazili tokom leta.

Među obolelima ima stanovnika beogradskih opština Palilula, Obrenovac i Grocka koji su se zarazili boraveći u vikendicama na obalama Save i Dunava.

Epidemiolozi upozoravaju da su virusu najviše izloženi pecaroši.

Veterinarski specijalistički institut Kraljevo je na 150 zbirnih uzoraka sa beogradskih obala Save i Dunava utvrdio prisustvo virusa Zapadnog Nila kod 10 komaraca, čime je i zvanično potvrđeno da su komarci u Srbiji nosioci ovog virusa.

"Budući da su ptice rezervoari ovog virusa, a da su komarci samo njegov nosilac, u predstojećem periodu nužno je ispitati potencijalne rezervoare divljih i domaćih ptica. Takođe, prosledićemo zahtev ministarstvima zdravlja i poljoprivrede da se priključe pregledu sliva od Bačke Topole do Kladova i celog sliva Save. Do tada, građani mogu očekivati nastavak akcije zaprašivanja komaraca", kaže prof. dr Milutin Đorđević sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

2024 © - Vesti online