Petak 07.09.2012.
08:00
Vestionline

Pešačite s decom do škole umesto da ih vozite: Zdravije i za vas i za njih

Deca koja pešače i zdravija i srećnija

Hodanje je korisno i za sprečavanje gojaznosti koja, nažalost, postaje sve češća među najmlađima. Istraživanja su pokazala da se tokom puta do škole sagori isti broj kalorija kao i tokom dva sata vežbi.


Deca koja pešače do škole imaju bolje ocene, jer na nastavu stižu budna i spremna za učenje, što i nastavnici primećuju. Još jedna socijalna blagodet pešačenja do škole je i što deca koja tako putuju mnogo lakše sklapaju prijateljstva s drugom decom i na taj način stiču snažnije samopouzdanje.

Ali, da bi hodanje do škole bilo sigurno, decu treba naučiti pravilima ponašanja u saobraćaju - kao prvo, da trotoar i put nisu mesta za igru. Takođe, dete nikada ne sme da izlazi na put između parkiranih automobila, jer ga je teže uočiti iz automobila u pokretu, nikada ne sme da pretrčava ulicu i uvek pje prelaska da pogleda levo pa desno.

Kako bi put od kuće do škole i nazad bio što lakši i zdraviji đačka torba bi trebalo da ima više pregrada i odeljaka, da bi se težina stvari u njoj bolje rasporedila. Ravne stvari (knjige i sveske) treba stavljati uz leđa, i na taj način ih podupirati da se ne krive.

Pešačenje do škole je odlična fizička vežba ne samo za dete, već i za roditelje, zbog čega je dobro da se deca prate u školu. Zajedničku šetnju možete iskoristiti i za upoznavanje deteta sa saobraćajnim pravilima - i to ne samo rečima nego i primerom. Tokom zajedničkog odlaska do škole zabavljajte dete tako da mu ova navika postane prijatna. Iskoristite priliku i da popričate o tome šta se događa u školi, sa kim se druži, upoznate tu decu...

2024 © - Vesti online