Petak 07.09.2012.
08:00
rts.rs

"Nokia" krenula u trku sa konkurencijom

Telefon za budućnost: Nova "Nokia Lumia 920"
 

"Nokia Lumia 920" ima najbolji displej trenutno, jer koristi "Pure Motion HD+" tehnologiju, navodno bolju i od samog HD-a.

Džo Harlou objašnjava da se ekran prilagođava sunčevoj svetlosti i da se dobro čita i u pustinji.

"Ovo je najinovativniji smartfon na svetu", reči su kojima je Džo Harlou, izvršna potpredsednica "Nokije", na konferenciji za medije opisala novu tržišnu nadu i uzdanicu posrnule finske kompanije, aparat "Nokia Lumia 920".

"Nokia Lumia 920" ima dimenzije 13 cm x 7,08 cm x 1,06 cm. Teška je 185,12 grama.
 

Odlikuje ga "Windows Phone 8" operativni sistem, najnovija verzija "Majkrosoftovog" softvera za mobilne telefone, i 1,5 GHz "dual-core" procesor "Qualcomm Snapdragon S4 Plus" (omogućava 30 odsto duži život baterije).

Kupce bi takođe trebalo da privuče i paleta jarkih boja, kapacitet skladištenja podataka do 32 gigabajta, ekran od 11 centimetara (1280 x 768 piksela) i inovativno bežično punjenje!

"Lumia 820" - jeftiniji model

Nekada najveći proizvođač mobilnih telefona, kog je sa trona početkom godine skinuo "Samsung", predstavio je i jeftiniji model srednje klase "Lumia 820".

Pokreće ga isti operativni sistem kao i "jačeg brata" – "920", a na tržištu bi trebalo da ga podrži još veća paleta maski. Osnovna razlika među njima je što "820" nema "PureView" kameru.

Naime, „Nokija" se udružila sa kompanijama "Fat Boy" i "JBL" da bi kreirala opremu koja bežično punjenje čini mogućim. Samo treba telefon da spustite na podlogu (ili, kako se navodi, zvučnik).


Polikarbonsko kućište je navodno još tvrđe i jače od prethodnih. Praviće bolje slike i video, posebno pri niskom nivou svetlosti, bolje od bilo koje kamere koja je trenutno na tržištu, tvrdi Harlouova.

Stiv Bolmer, "Majkrosoftov" izvršni direktor, istakao je da je ovo godina za "Windows", pritom misleći na Pi-Sijeve, tablete i smartfonove koje će uskoro pokretati "Windows 8" ili "Windows Phone 8".

Inače, aparati sa „Guglovom" „android" platformom i „Eplovi" „ajfoni" dominiraju među smartfonovima, sa čak 85 procenata na tržištu. Datumi pojavljivanja novih „Nokijinih" modela na tržištu, kao i cena, nisu navedeni, već samo okvirno da će to biti u poslednjem kvartalu ove godine.

Stiv Bolmer i Stiven Elop, generalni direktor „Nokije“ na današnjoj konferenciji

Finska kompanija je svoju novu uzdanicu predstavila samo nedelju dana pre zakazane promocije nove generacije „ajfona", koji će verovatno nositi oznaku "5

2024 © - Vesti online