Četvrtak 06.09.2012.
12:01
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević

Dobri ljudi jači od loših vremena

Bolest i siromaštvo: Dejan i Vesna Milošević
 

Od maja je zbog nesnosnih bolova samo jednom izašao u grad. Do centra grada ima gotovo tri kilomertra. Dejanu je svakodnevna šetnja, zbog prirode njegove bolesti, bila jedna sigurna vrsta terapije.


- Izašao sam jednom, stigao nekako do centra i seo na klupu. Odmah sam zvao majku da dođe po mene, jer nisam mogao ni korak više. Vratili smo se taksijem do polovine puta, toliko smo imali para, a onda polako, ruku pod ruku, peške - priča Dejan dok leži u krevetu obuzet sumornim mislima i sećanjima na rat i stradanja.


Majka Vesna o svojim bolestima i ne priča. Brine kako da prežive.


- U stanju sam da sve izdržim zbog Dejana. Njegov oporavak je dug, tako kažu lekari, terapije su uglavnom vitaminske. Ovog leta, na razne vitamine i minerale potrošila sam ušteđevinu od 250 evra. Ode novac koji smo ostavili za kupovinu drva za zimu. Šta ćemo sad, ne znamo. Crne misli nam se roje po glavi, nikako da se oporavimo i krenemo napred - kaže Vesna, koja u "Jumku" platu nije primila mesecima.
 

Štedi za drva

Novčana donacija od 40 evra anonimnog donatora iz Nemačke stigla je i starini Ranku Majstoroviću iz Omarske, što je za njegov skromni budžet velika pomoć.
Ranko koji izdržava pored unuka Marka i bolesnu ćerku Božanu, kaže da će novac štedeti za kupovinu drva jer se plaši duge i oštre zime kakva zna da bude u Potkozarju. Svom dobročinitelju, kao i mnogo puta do sada, najiskrenije se zahvaljuje. Ne zaboravlja i da se uz pomoć čitalaca "Vesti" rešio i ogromnog duga za struju, pa ove zime njegov unuk, školarac, neće sedeti u mraku.

Do penzije ima još nepune dve godine, ali šta će do tada? U Vranju je sve stalo i Miloševići sa strahom iščekuju svaki novi dan. Nemaju ni za goli život, a kamoli neko zadovoljstvo.


Ovog leta nisu mogli da odu kod prijatelja u jedno selo pored Struge u Makedoniji, ali ne samo zbog Dejanove bolesti. Sa setom dozivaju u sećanje one dane kada im to nije bilo tako nedostupno. Već dugo u njihovom skromnom domu priča se samo o brigama i problemima. Vesna kroz suze, ispraćajući nas, govori:


- I da je zdrav kako bismo bez novca. Opet dođoše preteška vremena. Veoma smo zahvalni našem dobrotvoru koji nas ne zaboravlja i čija pomoć nam je dragocena.


A naš plemeniti čitalac nastavlja od srca da pomaže ljudima u nevolji ne želeći da mu se pominje ime. Sve što želi je da pomoć stigne do onih kojima je neophodna i bar malo im olakša tegobni život. A ima li većeg zadovoljstva za pravog dobrotvora?
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online