Sreda 05.09.2012.
21:51
Beta

Neće smanjivati plate medicinskim radnicima

Primena takozvane kapitacione formule u domovima zdravlja, koja predviđa plaćanje po učinku, počinje od oktobra
 

Đukić-Dejanović je dodala da će početak primene plaćanja po učinku omogućiti da se poveća broj pregledanih pacijenata, ali i poboljša kvalitet usluge koji će oni dobijati u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Prema njenim rečima, masa plata za lekare i zdravstvene radnike biće uvećana za dva odsto, čime će se stvoriti uslovi za stimulaciju i nagrade onim lekarima koji rade više.


Ministarka je dodala da će se te razlike prvi put videti u novembru, kada zdravstveni radnici budu primili platu za oktobar.


Direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Aleksandar Vuksanović rekao je da će primena takozvane kapitacione formule početi prvog dana oktobra i dodao da ne očekuje da će u primeni tog modela biti većih problema.


Direktor IT sektora u RFZO Zoran Kaljević obavio je prezentaciju nove formule izračunavanja plata zaposlenih u domovima zdravlja koja predviđa da 40 odsto ukupne ocene zavisi od broja pacijenata koji su se opredelili za konkretnog lekara.


Od 30 do 40 odsto ocene, u zavisnosti od specijalnosti lekara, činiće broj obavljenih preventivnih pregleda, deset odsto broj ukupnih pregleda a do 20 odsto broj prepisanih lekova.


Prema njegovim rečima, ocena koja će se izračunavati iz tog modela neće biti posmatrana u odnosu na republički prosek već u odnosu na prosek konkretnog doma zdravlja u kojem lekar radi.

Kaljević je dodao da se od početka kampanje više od pet miliona građana Srbije izjasnilo za svog lekara i izrazio nadu da će do kraja godine gotovo svi imati svog izabranog lekara.

2024 © - Vesti online