Četvrtak 06.09.2012.
06:02
24sata.rs

I "biznis anđele" moramo da uvozimo

Mreža "biznis anđela" spaja mlade preduzetnike sa dobrim projektima, sa pojedincima i firmama koji imaju kapital
 

U Americi ovaj model poslovanja funkcioniše već duže od 25 godina.

U Mreži poslovnih anđela Srbije, jednoj od prvih organizacija tog tipa u Srbiji, kažu da među zainteresovanima ima ulagača iz Slovenije, Hrvatske, pa i Nemačke, koji su spremni da ulože od 50.000 do 500.000 evra. Ali, nema dovoljno pripremljenih projekata.

"Majkrosoftov” centar zaposlio 120 inženjera

Jedan od dva "Majkrosoftova" razvojna centra u regionu centralne i istočne Evrope, u kojima se razvijaju tehnologije najnovije generacije, smešten je u Srbiji.

- Ovaj centar zapošljava više od 120 mladih inženjera iz Srbije, čiji je prosek godina 28, navode u "Majkrosoftu".

- Investitori traže biznis plan, finansijsku analizu i projekat sa određenim brojem korisnika ili prototipom proizvoda, a takvih ima malo - kaže Andrija Bednarik, direktor ove organizacije.

On dodaje da ova organizacija planira i da putem video-linka direktno poveže naše preduzetnike sa "poslovnim anđelima" iz "silikonske doline".

Operativni direktor kompanije PS Tech Goran Stevanović kaže da u IT sektoru investitori ne gledaju odakle je firma, već da li je njihova ideja globalnog karaktera. Dragana Petković, izvršna direktorka inicijative za unapređenje novih tehnologija u jugoistočnoj Evropi ističe da u Srbiji ima svega nekoliko fondova koji investiraju u inovativne projekte i malo kapitala za biznise u najranijoj fazi nastajanja.

2024 © - Vesti online