Sreda 05.09.2012.
18:07
Beta

Belgija: Što skoriji datum pregovora EU-Srbija

Belgija je snažno podržala davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropkoj uniji i smatra da što pre treba odrediti i datum pregovora o tome
 

Belgijski ministar je istakao da se Brisel zalaže za "poštene i stroge pregovore" EU i Srbije o članstvu, što znači da svi uslovi i merila budu ispunjeni. On je dodao da je važno da se postigne i napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić je zahvalio Belgiji na podršci Srbiji na putu ka EU i rekao da će Srbija sve učiniti da što brže usaglasi svoje zakonodavstvo sa evropskim zakonima i propisima, kao i da u okviru dijaloga Beograd-Priština kroz političke razgovore dođe do rešenja za sporna pitanja.

Srpski premijer je rekao da Srbija očekuje da EU neće proširivati spisak merila i uslova kako za dobijanje datuma tako i za sam tok budućih pregovora o članstvu. On je dodao da je pozvao belgijskog ministra Rejndersa da uskoro poseti Beograd.

Rejnders je posebno uskazao na znatno veće mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje Belgije i Srbije i investicije belgijskih firmi u Srbiju. On je kazao da su belgijske kompanije već investirale u Srbiju, uključujući lanac samoposluga "Delez" i podvukao da postoje znatni izgledi da se dođe do belgijskih ulaganja i u sektoru energetike.

2024 © - Vesti online