Sreda 05.09.2012.
14:29
Jutarnji.hr

Rusi ponovo prave "leteće monstrume"

Ekranoplani su "leteći objekti", mešavina broda i aviona, koji su leteli na malim visinama (od jednog do 10 metara) uz površinu mora ili jezera, i na taj način vrlo brzo na velikim udaljenostima transportovali veliki broj vojnika (oko 100) i vojne tehnike (amfibije, tenkove, oklopna vozila). Zbog ovog leta na niskim visinama nisu bili uočljivi na radarima.

Bili su vrlo efikasni i zbog toga što su vojnici i tehnika mogli istovremeno da izlaze kroz "kljun" i "rep". Mmonstrumi "brod-avioni" bili su nepoznanica za NATO. Prvi projekti bili su napravljeni sredinom prošlog veka, ali nikada nije došlo do masovne proizvodnje, mada su izrađena dva prototipa (po nekoliko komada) transportnog ekranoplana - "Orljonok" i jedan primerak nosača raketa "Lunj". Nalazili su se u sastavu 236. divizije kaspijske sovjetske pomorske flote.


Inače, prvi prototip doživeo je nesreću 1969. godine prilikom sletanja po gustoj magli, a ni drugi, usavršeni model, nije imao sreće jer se i on srušio (greškom pilota) prilikom ispitivanja početkom 80-ih. No, sreće nije imao ni dalji razvoj ekranoplana jer se i 1992. srušio prilikom ispitivanja "Orljonok S-21", pa je na neko vreme bilo obustavljen rad na "kaspijskim monstrumima". Drugi primerak prototipa odnesen je bio na ispitivanje, a treći i dalje trune na dokovima akumulacionog jezera Himki.

Međutim, sada se u tajnim vojnim projektantskim biroima razrađuju nacrti za ekranoplan od 50 do 600 tona težine kako za ratne tako i civilne potrebe, koji bi se možda pojavio već 2016. godina, a kasnije, ukoliko se pokaže da kao efikasan, išlo bi se i na razradu dodatnih teškaša do čak 3.000 tona.

Trenutno postoji pokazni model "Avangard 5", za pet osoba, ali ponovno se dorađuje "Orljonok" i "Lunj" čija bi brzina mogla da dostiže 463 km na sat.

2024 © - Vesti online