Sreda 05.09.2012.
13:15
Večernje novosti

Spor naprednjaka i socijalista odložio sednicu

Fotelja viceguvernera prazna dok se stranke ne usaglase
 

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, glavni razlog za odlaganje sednice je nesporazum između naprednjaka i socijalista oko kadrovskih rešenja. Izvori lista prenose da je uzrok ekspresne promene "reda vožnje" u parlamentu taj što se sa SPS, navodno, niko nije konsultovao prilikom iznošenja predloga za viceguvernere.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je za te funkcije predložila Anu Gavrilović, Veselina Pješčića i bivšu ministarku finansija Dianu Dragutinović.

"Nas niko nije pitao kada su ti ljudi predloženi. To ne znači da imamo nešto protiv njih, ali trebalo bi da se obave dodatne konsultacije na nivou koalicije, bez obzira na to što možda naši partneri nisu imali zlu nameru", rečeno je "Novostima" u SPS.

U naprednjačkom taboru tvrde da je sednica pomerena zbog uštede. "Očekujemo ubrzo nove zakonske predloge i ratifikaciju nekih međunarodnih ugovora. Zbog ekonomičnosti smo odlučili da sve to spojimo sa izborom viceguvernera kako bismo uštedeli na putnim troškovima. Nema reči ni o kršenju poslovnika ni o nekim drugim razlozima", kaže Zoran Babić (SNS), koji je i predsednik Administrativnog odbora.

U kabinetu predsednika parlamenta rečeno je da su poslanici SNS, SPS, URS, NS, PUPS i JS povukli svoj zahtev za održavanje sednice i da je sve urađeno po Poslovniku.

Poslanik LDP Bojan Đurić ocenio je da otkazivanje sednice parlamenta o izboru viceguvernera nije posledica loše organizacije već "opasan presedan i dokaz politizacije" Narodne banke Srbije i ekonomske politike zemlje.

2024 © - Vesti online