Sreda 05.09.2012.
09:05
Jutarnji.hr

Kvebek: Ubistvo tokom govora premijerke

Obezbeđenje izvodi novoizabranu premijerku
 

Kanadska policija zaštitila je novu premijerku odnevši je s pozornice, a potom je ispražnjena dvorana Metropolis u kojoj se slavila izborna pobeda. Napadač je uhapšen, a dok su ga odvodili vikao je "Englezi se bude". Druge pojedinosti napada zasad nisu poznate.

Separatistička stranka Kvebeka pobedila je na izborima u toj kanadskoj frankofonskoj regiji održanim u utorak, ali imaće dovoljno mandata tek za sastavljanje manjinske vlade, objavile su lokalne televizijske stanice. Prema preliminarnim rezultatima, stranka osvaja 58 od 125 mandata u Parlamentu Kvebeka.

Ako se potvrde takvi rezultati novoj vlasti će biti skoro nemoguće da organizuje referendum o nezavisnosti Kvebeka. Vođa stranke Polin Maroa postaće prva premijerka u istoriji te pokrajine.

"Budućnost Kvebeka je budućnost suverene zemlje", kazala je ona pre incidenta u dvorani.

Hapšenje napadača u Kvebeku
 

Stranka je u dva navrata tražila izjašnjavanje o nezavisnosti, 1980. i 1995. godine, ali je na referendumu oba puta pobedio deo stanovnika koji je želi da ostane u Kanadi. Na referendumu 1995. godine referendum je za malo izgubljen (50,6 naprema 49,2 posto). Međutim, podrška nezavisnosti Kvebeka je od tada drastično opala, na manje od 40 procenata.

2024 © - Vesti online